Antibiotikariktlinjer utreds efter ökning av endokardit
Tills vidare gäller Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för antibiotikaprofylax från 2012. Foto: Colourbox

Antibiotikariktlinjer utreds efter ökning av endokardit

Granskning 8 jan 2015
Dela artikeln
Efter att antalet fall av endokardit har ökat i England utreds nu riktlinjerna för antibiotikaprofylax. De engelska riktlinjerna ligger till grund för svenska Läkemedelsverkets rekommendation om antibiotikaprofylax i tandvården.

Mellan 2008 och 2013 har antalet fall av endokardit, inflammation i hjärtats klaffar, ökat i England. Om det finns någon koppling till antibiotikariktlinjerna som infördes 2008 är oklart men den engelska hälsomyndigheten NICE har inlett en granskning av riktlinjerna.

Det svenska Läkemedelsverket skriver på sin hemsida att det välkomnar den engelska utredningen eftersom de svenska rekommendationerna om antibiotikaprofylax i tandvården till stor del baseras på samma data som de engelska riktlinjerna.

Tills vidare gäller Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation Antibiotikaprofylax i tandvården från 2012.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch