Aqua Dental klarar sig från konkurs

7 okt 2013
Dela artikeln
Tandvårdskedjan Aqua Dental klarar sig från konkurs, men fordringsägare förlorar pengar.

– I januari i år saknades det pengar att betala räkningar. Det finns två sätt att hantera det – konkurs eller företagsrekonstruktion. Vi ansökte om rekonstruktion och det beviljades, berättar Mikael Ericsson, som blev verkställande direktör för Aqua Dental den 1 december förra året.

I samband med ett borgenärssammanträde på Stockholms tingsrätt i dag sade Stockholms tingsrätt ja till ackordsuppgörelsen, vilket innebär att företaget klarar sig från konkurs.

Den 28 oktober träder beslutet i kraft. Då är rekonstruktionstiden slut. Senast den 28 november ska Aqua Dental betala fordringsägarna.

Aqua Dental är skyldigt pengar till ett 100-tal fordringsägare, bland annat till en lång rad tillverkare och leverantörer av dentalprodukter och utrustning samt till tandtekniska labb och andra inom dentalbranschen.

– De små leverantörerna förlorar minst, berättar Mikael Ericsson.

De flesta förlorar pengar

Uppgörelsen innebär att ett 20-tal fordringsägare som ligger ute med högst 2 000 kronor får hela summan tillbaka.

De övriga fordringsägare, runt 80 stycken, ligger ute med större belopp. De får hela summan upp till 2 000 kronor, men bara 25 procent av beloppet som ligger över 2 000 kronor.

Det innebär att ett företag med en fordran om 100 000 kronor får sammanlagt 26 500 kronor från Aqua Dental. Företaget får också tillbaka inbetald moms. Resten går förlorad.

Nyemission

Aqua Dental har ett tiotal aktieägare. För att undvika konkurs måste de sätta in nya pengar i bolaget. Det blev en nyemission på tre miljoner kronor i juni 2013 och ännu en nyemission på två miljoner kronor görs inom kort.

– Pengarna används för att betala av skulderna, säger Mikael Ericsson.

30-tal anställda

Tandvårdsbolaget Aqua Dental heter egentligen Aquade Dental Care AB. Bolaget har tre tandvårdskliniker i Stockholm och sammanlagt ett 30-tal anställda, varav elva tandläkare.

För att undvika konkurs lämnade Aqua Dental in en ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt den 24 januari i år. Samma dag ställde bolaget in betalningar på sammanlagt drygt 9,9 miljoner kronor.

Som mest har skulden varit på cirka 13 miljoner kronor totalt.

Expanderade för snabbt

Aquade Dental Care AB registrerades i juni 2010. I augusti samma år öppnades den första tandvårdskliniken på Kungsholmen. Andra kliniken öppnades på Östermalm i februari 2011 och en tredje i Hammarby sjöstad i juni 2012.

– Bolaget expanderade för snabbt och det blev likviditetsproblem, säger Mikael Ericsson.

Bolagets affärsidé är att bygga upp en kedja tandvårdskliniker i Sverige.

– Leverantörerna har fortsatt att ha oss kvar som kund vilket tyder på att de tror på oss som företag och på vår affärsidé.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 13 2013, ute runt den 7 november.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch