Åren ger nya perspektiv på livet
Lars Tornstam gick i pension för ett år sedan. Det ger en större frihet. I somras körde han 500 mil med sin Yamaha DragStar 650.

Åren ger nya perspektiv på livet

8 nov 2011
Dela artikeln
Projicera inte elände på äldre. Se det goda åldrandet istället. Det uppmanar Lars Tornstam, professor i Uppsala.

Livet är som en bergsbestigning, enligt Lars Tornstam. Medan vi klättrar har vi näsan mot berget och begränsad utsikt. Det är jobbigt och vi blir trötta. Men när vi kommer upp får vi syn på helheten och förstår på ett sätt som vi inte tidigare har gjort hur allt hänger ihop.

Lars Tornstam, professor emeritus i sociologi vid Uppsala universitet, forskar om gerotranscendens, en positiv utveckling som innebär att man med åren gradvis ändrar perspektiv och ser sig själv och sin omgivning annorlunda.

Inleder riksstämman

När årets odontologiska riksstämma invigs den 17 november föreläser han om vad gerotranscendens innebär. Det blir inledningen på ett av riksstämmans tre teman – tandvård för äldre.

Ålderdomen beskrivs ofta i negativa termer – främst av yngre och medelålders personer, konstaterar Lars Tornstam. Och det är inget nytt. Han tar William Shakespeares komedi Som ni behagar som exempel. En ung Shakespeare funderar över livets olika åldrar. Han beskriver människan mot slutet av livet som tandlös, smaklös och värdelös.

Det är den yngre mannens rädsla inför framtiden som kommer fram i monologen om världen som en scen, anser Lars Tornstam.

Vår bästa tid är nu

Människor tenderar alltid att tro att de befinner sig i den bästa åldern – och det gäller även många äldre, visar Lars Tornstams forskning.

Han har gjort kvantitativa och kvalitativa studier om hur äldre upplever åldrandet. Medan yngre människor ofta tror att äldre stannar av i sin utveckling, tycker de äldre att de inte gör det. Tvärtom upplever de att de fortsätter att utvecklas. De kommer högre och högre upp på berget och får syn på nya saker, berättar Lars Tornstam.

Med utvecklingen ökar ofta tillfredsställelsen. Man upplever nya delar av sig själv, och trivs bättre med sig själv. Behovet av den goda ensamheten ökar. ”Självsamhet”, kallar Lars Tornstam det för.

Samtidigt blir man mer sparsmakad i sitt umgänge. Kvalitet blir viktigare än kvantitet. Många äldre värdesätter ett fåtal djupa relationer med nära och kära mer än ytligt umgänge, även om de tidigare har gillat att mingla med bekanta och träffa nya människor.

Vuxna barn och vårdpersonal missförstår ofta utvecklingen och tror att det är ett tecken på minskad livslust eller depression.

Tidsuppfattningen förändras

Ett annat tecken på gerotranscendens är att tidsuppfattningen blir annorlunda med åren. Tiden upplevs som mindre linjär. Istället har man alla åldrar inom sig samtidigt, som en lök med olika lager. Barndomen finns i mitten och andra perioder i livet utanpå.

När man ser tillbaka på det man tidigare har gjort, upplevs det kanske inte med samma känslor som man hade då. Istället ser man det i perspektiv av det som har hänt sedan dess. Livserfarenheten innebär att man förstår sig själv lite annorlunda än man gjorde då.

Ett med omvärlden

Lars Tornstam, 68 år, gick i pension för ett år sedan. Han forskar, föreläser och skriver fortfarande, men trappar mer och mer ned. Ett projekt som han är lite engagerad i är en enkätstudie om hur äldre människor söker nära relationer på dejtingsajter. Känslor verkar vara viktigare än inkomst, yrke och klasstillhörighet.

Någon pensioneringschock har Lars Tornstam inte drabbats av. Pensionen ger en större frihet. Han är inte längre fast i ekorrhjulet, utan har övergått till att vara.

Inte så att han sitter stilla. Han har till exempelvis köpt en motorcykel. I somras körde han 500 mil med den. Att åka motorcykel är en sorts mindfulness, tycker Lars Tornstam. Han vistas i nuet, ett med omvärlden.

Så känner du igen det goda åldrandet

Många får ett nytt perspektiv på livet när de blir äldre, visar Lars Tornstams forskning. Upplevelserna varierar, men han beskriver 15 kännetecken för gerotranscendens, det positiva åldrandet.

* Tidsuppfattningen förändras. Man känner sig själv som gammal, medelålders och ung samtidigt och kan se tillbaks på tidigare upplevelser med livserfarna ögon.

* Samhörigheten med tidigare och framtida generationer ökar. Som äldre kan man känna sig som en länk i en generationskedja.

* Döden blir mindre skrämmande. Slutet upplevs som naturlig.

* Allt måste inte förklaras. Det blir lättare att acceptera livets mysterier.

* Glädjen i vardagen ökar. Enkla upplevelser som att lyssna på musik eller vara ute i naturen får större värde.

* Den personliga utvecklingen fortsätter. Med åldern upptäcker man nya sidor hos sig själv.

* Självcentreringen minskar. Man känner sig som en del av helheten.

* Osjälviskheten ökar. Självupptagna personer kan bli mindre egoistiska.

* Fokuset på det kroppsliga minskar. Man tar hand om sig, men på ett mer avslappnat sätt, och man är också mer nöjd med sin kropp än tidigare.

* Känslan av sammanhang ökar. Man förstår bättre hur livet blev som det blev.

* Ytliga relationer väljs bort. Relationer med nära och kära kan bli viktigare. Att vara ensam kan vara mer trivsamt än tidigare.

* Spontaniteten ökar. Etikett blir mindre viktigt och man kan bli mer lekfull.

* Masken tas av. Man kan bli mer sig själv.

* Ägodelar blir mindre viktiga. För många saker känns som en börda.

* Toleransen ökar. Det är inte lika lätt att säga vad som är rätt och fel.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch