Åtalad för betygsfusk – får fortsätta utbildningen

12 jan 2012
Dela artikeln
En student som har gått fem terminer på tandläkarutbildningen i Göteborg har åtalats för betygsfusk. Domen faller inom kort. Men oavsett hur det går, får mannen fortsätta på utbildningen.

Studenten polisanmäldes i slutet av 2010 av Verket för högskolestudier (VHS). Han hade fastnat i en kontroll som VHS gjorde hösten 2010. Han hade sökt in på tandläkarutbildningen på gymnasiebetyg från Åsö vuxengymnasium i Stockholm, men han hade aldrig studerat vid skolan, enligt VHS.

Mannen kom in vid en lokal reservantagning på tandläkarprogrammet och hann gå fyra terminer innan universitetet återkallade hans antagning i december 2010.

Sedan sökte han in på nytt till tandläkarprogrammet i Göteborg och antogs av VHS som nybörjare. Eftersom han redan hade gått fyra terminer, fortsatte han i höstas på femte terminen.

Mannen åtalades i somras misstänkt för brukande av falsk urkund. Huvudförhandlingen har skjutits upp flera gånger och är nu planerad till mitten av mars i år vid Göteborgs tingsrätt. Domstolen avgör sedan målet inom ett par veckor.

En kvinna som gick sex terminer på tandläkarutbildningen i Umeå innan hon polisanmäldes av VHS efter samma kontroll 2010, dömdes i november 2011 till villkorlig dom och dagsböter för betygsfusk.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från iman 12 januari 2012:

  Att Odontologen i Gbg är ett härbärge för misslyckade akademiker som man låter gå upp till 10-15 år för att ta sin examen är känt sen länge. Nu har man även börjat med studenter med fuskbetyg, vad blir nästa steg? Öppet hus och plocka in folk från gatan kanske?

  • Kommentar från student 12 januari 2012:

   Hur definerar du misslyckad akademiker?

   • Kommentar från iman 13 januari 2012:

    En sån som behöver 10-15 år på sig för att klara av en 5års utbildning. Det borde inte vara tillåtet att låta studenter göra om tentor och terminer hur många gånger som helst nästan. Man har faktiskt samhällsansvar, det är vårdgivare man utbildar.

  • Kommentar från Roten 3 februari 2012:

   ”Odontologen i Gbg är ett härbärge för misslyckade akademiker..”

   Säger desto mer om dig, ditt tankesätt samt dina friska och flyktiga åsikter som gärna presenteras som god moral.

   Hoppas DU idag inte läser på akademien, tänkt läsa eller är utbildad, för det är trots allt vårdgivare vi utbildar.
   Tack för din tid och framför allt vår, enligt min mening.

 2. Kommentar från rasha 14 januari 2012:

  Det stämmer som du säger Iman! tycker dock att det är en bedrift att lyckas höja sig från 0.1 till 1.8 på HP medan man glider runt på Rhodos…

  • Kommentar från iman 15 januari 2012:

   Ja du, lyckas man komma in med betyg från en skola man aldrig ens studerat på, fixar man nog hp-studier på Rhodos också. Den viktigaste frågan här gäller dock inte studentens imponerande studieteknik och kapacitet, utan hur slappt gbg-universitet hanterar ärendet.

 3. Kommentar från Tommy Malmström 20 januari 2012:

  Har man kommit in på en utbildning med betygskrav och konkurrens och det visar sig att man fuskat med betygen skall man omedelbart avvisas från utbildningen oavsett hur långt man kommit med studierna. Det finns ingen ursäkt och det får inte löna sig att fuska som det gör i det här fallet. Kontrollen från univerisitetets sida måste förbättras.

  • Kommentar från Janet Suslick 25 januari 2012:

   Universitetet återkallade studentens antagning i december 2010 och han fick sluta på utbildningen. Men sedan sökte han in på nytt och antogs av VHS som nybörjare.

 4. Kommentar från André 24 januari 2012:

  Den elev som fuskat sig till en plats, har tagit en plats från någon annan. Fusk ska inte löna sig, eleven ska stängas av.

  Just nu håller jag själv på att läsa in behörighet för att komma in på utbildningen, och jag skulle bli vansinnig bara vid tanken om att någon fuskar sig till en plats som kunde varit min.

  det enda positiva är ju att någon så gärna vill in på en utbildning att den eleven gör allt i sin makt för att komma in (förutom att gör det på ärligt vis).

 5. Kommentar från Murtada Robeyi 25 januari 2012:

  Det har gjorts en studie (har inte ref.) som visat att många av de som kommit in på läkarlinjen har fuskat med sina betyg. Klart fusk är fel, MEN det intressanta med studien var att de studenter som kom in med fuskbetyg var lika duktiga som de som hade 5.0 eller alla MVG. Att man har talang för det man studerar är nyckeln. Man läser varje dag i tidningarna om de inkompetenta läkare som finns inom sjukvåden. Många hade sökert höga betyg när de kom in men vad hjälper det. Jag tycker att bristerna i antagningen till utbildningar är mycket större än vad som påpekas här. En sak som man inte få glömma är att fusket är ett resultat till de för många omöjliga snitt som krävs. Glöm inte de orättvisor som finns i betygsättningen på gymnasiet.

  Jag tycker faktiskt att det ligger nåt i förslaget om öppet hus och folk från gatan för då kanske utbildningarna får de rätta studenterna.

  • Kommentar från iman 25 januari 2012:

   Vad man tycker om antagningssystemet är en sak, att man klart brutit mot de gällande reglerna är en helt annan. Att skaffa sig betyg från en skola man inte ens studerat på är helt enkelt kriminellt!
   Att man per automatik skulle bli en bra yrkesman/kvinna bara för man har bra betyg fr gymnasiet stämmer absolut inte, men det måste helt finnas ett sätt att gallra ut folk eftersom det är så många som söker.

 6. Kommentar från f.d klasskamrat 30 januari 2012:

  En som faktiskt vet.
  Uppenbarligen så var personen i fråga behörig. En friande dom väntas då oegentligheten kring mannen suddats ut.

  Allt är frid och fröjd, vi är f.d klasskamrater men läser idag ihop till samma mål.

  En trevlig och otroligt ambitiös kille som de flesta vände ryggen till när saker kom upp till ytan. Vare sig skolkamrater, akademien eller VHS.

  Men tyvärr så får inte lyckliga slut existera.

  • Kommentar från 8211050615 2 februari 2012:

   Att hans klasskamrater vände honom ryggen till.. Ledningen för gu eller vilka det nu var som fattade beslutet att inte straffa skojarn på riktigt borde ta lärdom av hans f.d klasskamrater.

   Folk kämpar på komvux, åker utomlands och studerar för att dom så gärna vill bli tandlkare i Sverige men har inte betygen för att bli antagna. Vissa byter till och med drömmar och ändrar framtida yrkesutövning pga betyg behörigheten! Sen så kommer det fuskare som på räkmacka glider in på utbildningen. I rest my case…

   / g

 7. Kommentar från iman 1 februari 2012:

  Frågan gäller inte om din vän är trevlig/otrevlig, ambitiös/oambitiös. Har man falska betyg, fuskat sig in och därrmed också förstört ngn annans drömmar så skall man enligt min mening iaf inte få fortsätta.

 8. Kommentar från f.d klasskamrat 3 februari 2012:

  Tunnelseende som förblindar.

  Vad är din mening Iman?
  Vad i texten är så missledande? Det står klart och tydligt att han blev avstängd(!), sökte på nytt, kom in och får fortsätta.
  Eller borde vi återinföra giljotinen? Driva honom till landsflykt eller bränna honom på bål?

  Om ett ”brott begåtts, om ett straff avtjänats” ska man inte vara välkommen tillbaka, vara med i samhället och bidra med något istället för att fortsätta det som du påstår, kriminell bana som kan ha en mycket allvarligare utgång(?!)

  Jag är glad, han med, likaså hans f.d klasskamrater för jag vet och kan uttala mig om deras åsikt i detta. Han är ett lika hett samtalsämne för oss som är glada för hans skull som för dig Iman, och människor som delar ditt tunnelseende.

  Mitt ställningstagande är inte vinklat pga vår vänskap, nej. Det bygger på fakta och viktig information då man indirekt varit insatt, som gjort att jag är klarsynt.

  Som den morddömde som utbildas till läkare?
  Det här scenariot kan knappast jämföras med det vi diskuterar, eller?

  Vad har du att säga till om detta, vad du kan bistå med och exakt var i rättsväsendet detta har gått fel, eller är det fel?

  • Kommentar från Murtada Robeyi 6 februari 2012:

   Jag håller med dig helt och hållet.
   Folk förtränger verkligheten. I verkliga livet finns det till och med folk som betalar och kommer in och det läser man om i tidningarna men det vill man inte se som orättvist. Sen vill man inte prata om det som sker på vidarutbildningssidan där fjäsk och kontakter är det som styr trots att sverige lider av brist på specialister men den lilla skaran som håller i det vägrar släppa makten och kontrollen

 9. Kommentar från iman 9 februari 2012:

  Fd klasskamrater…man blir tårögd av din slutplädering, du kanske borde satsa på en karriär som advokat istället. Faktum är det är väldigt många dom är behöriga, det är ingen större bedrift att få godkänt betyg på de behörighetskurserna. Att få maxbetyg är en helt annan, för vissa krävs det fusk till och med! Det behövs inget annat straff fr gu annat än avstängning och utradering av alla poäng på universitetet. Så brukar d gå till när man kommer på fuskare på andra universitet iaf. sen får domstolen sköta resten. Märkligt att kvinnan i Umeå blir dömd, men den här studenten ska slippa, enligt dig. Han verkar en himla tur! Vettigt sagt av Olov.

 10. Kommentar från obe 11 februari 2012:

  hoppas jag inte misstar mig när jag läser mellan raderna Iman. med behörighet så är man inte lämpad men om man har maxbetyg så är man adekvat nog till att bli en läkare/tandläkare etc.
  förklara gärna det för mina vänner som läst klart i utlandet Utan behörighet. gärna till den av de som idag forskar samt sköter en klinik avsides.

  ett personligt påhopp är när du tillrättavisar ;Fd klasskamrat och dessutom med ironi försöka framkalla skam eller skuldkänslor hos individer som gör ett gott försök att vara kollega eller vän i ett underläge där deras vän är åtalad för något inte allt för nobelt. gör man sig skyldig till brott så ska det givetvis utredas. sedan att du dömer i förhand ger dig ingen eloge. eller en t-shirt det står vardagshjälte på, kanske paragrafryttare utan häst och paragrafer.
  skriva att du bör vara domare, tack vare dina slutpläderingar och att man blir tårögd pga detta, är höja dig. därav låter jag bli. // kollegialt stöd

 11. Kommentar från Rasha 11 februari 2012:

  Denna fd. klasskamrat är förmodligen ingen annan än fuskaren själv! Sanningen är den att ingen (förutom de enstaka som är skojare som fuskaren själv) är särskilt förtjusta i att ge det ”kollegiala stödet” som obe pratar om.

  Det ska inte löna sig att fuska, och jag förstår inte hur man kan argumentera det motsatta!
  Om man begår ett brott så kan man inte behålla ”vinsten” av brottet! många med tandläkardrömmar har fått offra mkt för att sa sig in i utbildningen, och en del av dessa orkar inte hela vägen o hamnar på sköterska- o hygienistutbildningarna. Vad tror ni dessa känner när de får höra att det finns de som fuskar sig in i utbildningen.

  Även om nu personen kommit in på vanligt sätt i efterhand så är bakgrunden något som förmodligen genomsyrar dennes personlighet. Hur lämplig är man som vårdgivare där ett professionellt omhändertagande krävs av patienter? ”

  Nej tack, kollegialt stöd ger man till ärliga och pålitliga kollegor!

 12. Kommentar från obe 11 februari 2012:

  kollegialt stöd kommer vi att få, ge vare sig vi vill eller inte för att vi ska förbli professionella vid omhändertagande av patienter. sedan har vi det av mer personligt slag och där väljer var och en själv hur man behandlar och vill bli behandlad.

  om personen fått behålla vinsten av en ogärning så är det ett erkännande i sig, att han har gjort världens smartaste brott. straffet:
  nu väntar vi in strömmen med sköterskor och hygienister med krossade drömmar som tar över efter gamla generationen.

  //obe för kåren

 13. Kommentar från iman 12 februari 2012:

  Ok jag ger mig. Det var ju dock lite synd att dina andra vänner åkte utomlands för att studera. De kanske hade sluppit alla extra omständigheter och mångdubbla studielån bara de också fuskat sig in. Du kanske kan presentera dem för vårt svenska stjärnskott så de slipper ta såna omvägar i framtiden.

 14. Kommentar från Peter E 11 juni 2012:

  Fick en liten flashback när jag läste en artikel på di.se idag. Men personerna som köpte sina körkort va säkert sköna snubbar som förtjänar det liksom denna kille.

  http://di.se/Default.aspx?sr=23&tr=305150&rlt=1&pid=269682__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FNyheter%2F%3FCollapseTopMenu%3Dtrue

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch