Att göra gott gör gott
Man tar mycket för givet i Sverige. Det är bra att få se att man kan vara så lycklig med nästan ingenting, tycker Macarena Magunacelaya. Man tar mycket för givet i Sverige. Det är bra att få se att man kan vara så lycklig med nästan ingenting, tycker Macarena Magunacelaya.

Att göra gott gör gott

22 mar 2012
Dela artikeln
Macarena Magunacelaya jobbade som volontär i Zimbabwe i februari. Hon deltog i Tandläkare utan gränsers senaste resa.

– Det var jättemycket jobb, men en av de bästa sakerna jag har gjort i mitt liv, säger Macarena Magunacelaya, tandläkare på Distriktstandvården i Sundbyberg.

På två veckor extraherade hon ett par hundra tänder och ljushärdade en lagning med UV-strålar från solen när det blev elavbrott.

Hon jobbade på en tandvårdsklinik med ett behandlingsrum. I vanliga fall var tandvården alldeles för dyrt för de flesta, så köerna var långa när volontärerna erbjöd gratis vård.

[slideshow]

Stora delar av vården gavs på en pinnstol ute i väntrummet. Det var i första hand extraktioner, för många hade karies och pulpit. Sammanlagt extraherade volontärerna i Mutambara uppåt 400 tänder på två veckor.

När det gick gjorde Macarena även en del kompositfyllningar. Det fanns en borr och en härdlampa, men elen fungerade bara ibland.

– En gång när jag skulle härda sista tanden tog elen slut. Jag försökte härda klart med en ficklampa och det blev nästan bra, men patienten fick härda tanden lite till ute i solen, berättar hon.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 5 2012 eller i Tandläkartidningen+.

Tandläkare utan gränser

* Tandläkare utan gränser är en ny organisation som ordnade sin första resa för volontärer 2010.

* Den 17 mars valdes en ny styrelse: Nikoo Bazsefidpay (ordförande), Maria Lundmark (vice ordförande och sekreterare), Farshid Samie (kassör), Biniyam Wondimu, Conny Abrahamsson, Lena Irwe och Pardis Momeni.

* Webbplats: www.tandlakareutangranser.se

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Michael Melanson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch