Balans på marknaden för tandläkare
Även om det råder balans på arbetsmarknaden för nya tandläkare finns det regionala skillnader i landet. Foto: Colourbox

Balans på marknaden för tandläkare

Ny rapport 30 nov 2015
Dela artikeln
Det råder i stort sett balans på arbetsmarknaden för nyutexaminerade tandläkare. Balans väntas råda fram till 2020. Det visar rapporten ”Framtidsutsikter” från Saco.

Analysen visar dock att det finns stora regionala skillnader i efterfrågan på tandläkare, och det finns flera osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till: Ett stort antal personer utbildar sig till tandläkare utomlands – för närvarande 361 – och det är svårt att förutspå hur många av dessa som kommer att återvända till Sverige efter examen.

Andra osäkerhetsfaktorer är de politiska beslut som kan komma när det gäller antalet platser på tandläkarutbildningarna samt eventuella ändringar i tandvårdsstödet som i sin tur kan påverka behovet av tandläkare.

Störst konkurrens bland yrkesutbildningarna är det för bland annat beteendevetare, biologer, hälsovetare och inom kommunikationsyrken. Den som vill vara säker på att få ett jobb efter utbildningen kan bland annat välja att bli arbetsterapeut, audionom, biomedicinsk analytiker, datavetare eller djurskötare.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch