Barns tandhälsa förs in i tandhälsoregistret
Uppföljningen av barns tandhälsa är omöjlig i nuläget och det är därför svårt att ta fram riktlinjer för barntandvård. Foto: Colourbox

Barns tandhälsa förs in i tandhälsoregistret

Bättre uppföljning 20 jun 2016
Dela artikeln
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utöka tandhälsoregistret med uppgifter om tandhälsan hos barn och ungdomar.

När Tandvårdsutredningen lade fram sina förslag förra året påpekade man att kunskapsunderlaget när det gäller barn och ungas tandhälsa är otillräckligt. Uppföljningen av gruppens tandhälsa är omöjlig och medför bland annat att det saknas bra underlag för att ta fram nationella riktlinjer för barn- och ungdomstandvården.

– Barn och ungas tandhälsa måste följas upp på samma sätt som vuxnas. Det är ett led i att skapa jämlik tandhälsa, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Enligt Andreas Cederlund på Socialstyrelsen är det gällande förordning som inte gör det möjligt att samla in uppgifterna.

– Vi har länge efterfrågat möjligheten att även inkludera barn i registret för att följa tandhälsan och ge möjlighet för forskning, säger han.

Hur data ska samlas in ska nu Socialstyrelsen utreda. Förslag ska lämnas till regeringen senast den 31 mars 2017.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch