Bättre data om tandvård

ANALYSBEHOV 5 jun 2020
Dela artikeln
Socialstyrelsen vill ha bättre data för att kunna uppnå jämlik tandhälsa och tandvård som är bra och prisvärd. Därför vill myndigheten ta reda på hur kvaliteten på data kan förbättras och hur olika register kan kombineras.

Det framgår av Socialstyrelsens rapport ”Analysplan – Analyser av vård och omsorg 2020–2022” som publicerades i mars i år.

Det står i rapporten:
”Trots att en stor mängd data rapporteras till tandhälsoregistret finns det områden som inte går att analysera med tillgängliga data. Bland annat är det viktiga patientgrupper, som barn- och unga och vissa patientgrupper som omfattas av de regionfinansierade tandvårdsstöden, som inte ingår i tandhälsoregistret. Inte heller finns data om tandvårdsbehov bland de personer som rapporteras till tandhälsoregistret utan enbart skäl för den utförda behandlingen.”

Förslaget står i ett avsnitt om identifierade analysbehov. Det framgår inte av planen vem som ska utreda frågan, när eller vem som ska finansiera utredningen.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch