Bedövning gav nervskada

11 jun 2014
Dela artikeln
Efter bedövning och fyllning fick patienten domningar, stickningar och känselbortfall, bland annat i vänster ansiktshalva.

Patienten besökte kliniken för att de skulle göra en fyllning. Patienten bedövades med Ubitcin, som innehåller den aktiva substansen artikain.

Bedövningen utfördes genom ledningsblockad och med Wand. När bedövningen släppte hade patienten kvar ett tydligt känselbortfall.

Dagen efter ingreppet ringde patienten till kliniken och berättade att känselbortfallet fanns kvar. En vecka senare besökte patienten kliniken och behandlaren kontrollerade status för känselbortfall. Patienten upplevde en försämring i form av domningar och stickningar och med en förflyttning av symtomen mot tungans översida.

Tio dagar senare konsulterades käkkirurg per telefon. Denne rekommenderade att man skulle avvakta. Det rörde sig sannolikt om en mekanisk nervskada som uppkommit i samband med injektionen.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 8, som kommer ut den 12 juni.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch