Bettavvikelser ignorerades

27 jan 2014
Dela artikeln
Fler bettutvecklingskontroller borde ha utförts. Misstaget ledde till att tand 13 resorberade delar av roten på tand 12. Händelsen anmäldes enligt lex Maria.

Patienten hade undersökts och behandlats på kliniken sedan han var tre år gammal. Vid den planerade undersökningen vid nio års ålder 2010 kunde tänderna 13 och 23 inte palperas.

Tre röntgenbilder togs för lägesbestämning. Man noterade att anlag för tänderna fanns och planerade för en ny undersökning 18 månader senare.

Vid denna undersökning kunde tänderna 13 och 23 fortfarande inte palperas. Man beslutade då att avlägsna tänderna 53 och 63 och kalla patienten till ny undersökning ett år senare.

Tand 63 extraherades, och en och en halv månad därefter extraherades tand 53.

Vid den följande undersökningen ett år senare togs nya röntgenbilder av tänderna 13 och 23, men nu upptäckte man att tand 13 hade resorberat delar av roten på tand 12.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 2, som kommer ut den 30 januari.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch