Bettskena minskar tinnitus och smärta
Ett år efter att behandlingen med bettskena startats graderades tinnitus-problemen i snitt till 37 på den 100-gradiga VAS-skalan och antalet smärt­samma eller ömma käkmuskler var nere på 2. Foto: Colourbox

Bettskena minskar tinnitus och smärta

Forskning 17 apr 2018
Dela artikeln
Tinnituspatienter med käkmuskelsmärta kan få lindring av båda symtomen med hjälp av en bettskena, visar svensk studie.

Det finns belägg för ett samband mellan temporomandibulära problem, TMD, och tinnitus. En nyligen genomförd systematisk genomgång visade att 52 procent av TMD-patienterna också hade problem med tinnitus. Nu kan svenska forskare visa att tinnituspatienter med samtidig käkmuskelsmärta kan få en signifikant lindring av båda symtomen genom att sova med en bettskena.

Totalt 89 patienter som led av samtidig tinnitus och käksmärta ingick i studien. Patienterna var i snitt 50 år gamla, hade en svårighetsgrad i sin tinnitus som mätte 68 på en 100-gradig VAS-skala, och de hade i snitt haft problem med tinnitus i drygt fem år. Patienterna hade i snitt sju smärtsamma eller ömma käkmuskler.

Ett år efter att behandlingen med bettskena startats graderades tinnitus-problemen i snitt till 37 på den 100-gradiga skalan och antalet smärtsamma eller ömma käkmuskler var nere på 2. Under de påföljande två årens uppföljning var resultatet stabilt.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch