Blandade känslor för nybakad tandläkare
Efter fem år som tandläkarstudent kan Daniel Wågsjö nu titulera sig tandläkare. Bilden är tagen på toppen av Mount Fuji i Japan.

Blandade känslor för nybakad tandläkare

Examen 2016 3 jun 2016
Dela artikeln
Lättnad, glädje och lite fasa. Det är känslor som Daniel Wågsjö upplever nu när det är dags att bli tandläkare på riktigt.

Efter fem trygga år på skolan väntar arbetslivet för Daniel Wågsjö som tar tandläkarexamen idag den 3 juni från utbildningen i Göteborg. Känslorna inför examen är förstås glädje och lättnad över att de tuffa delarna av studierna är över men också en viss bävan inför det som väntar.

– Det har ju varit ett gött liv på skolan med mycket roligt. Nu kommer man kanske inte orka så mycket mer än att jobba till en början, säger Daniel Wågsjö.

Att bli tandläkare var för hans del ett val som växte fram. Efter en tid i äldreomsorgen kände han att han ville jobba med människor och eftersom musik är ett stort intresse lockade det estetiska i yrket. Att tandläkaryrket fanns med på listan över jobb med goda framtidsutsikter blev till slut avgörande.

– Först trodde jag kanske att det skulle vara äckligt att hålla på med munnar men det har bara varit, och är, kul!

En särskilt minnesvärd del av utbildningen var när han var utbytesstudent i Japan under en månad.

– Det var verkligen en ögonöppnare, där gör de många saker på ett annat sätt men som också fungerar bra.

Även examensarbetet som han och en studiekamrat gjorde förra sommaren är värt att minnas – de cyklade mellan Sveriges nordligaste och sydligaste punkt, Treriksröset och Smygehuk. På vägen besökte de folktandvårdskliniker som fick delta i en enkät om behandlingspreferens vid djupa kariesangrepp.

I augusti börjar Daniel Wågsjö arbeta som tandläkare på folktandvården i Trollhättan.

– Jag tror att det blir kämpigt det första året men det ska också bli kul. Trollhättan känns som en perfekt klinik att börja jobba på.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch