Blödningsbenägen fick NSAID-medicin

25 sep 2013
Dela artikeln
Patienten kom akut för käkledsbesvär. Tandläkaren konstaterade en käkledsartrit och ordinerade Pronaxén. Några dagar senare drabbades patienten av stroke.

När tandläkaren blev informerad om patientens tillstånd samt att det fanns en misstanke om ett samband med det läkemedel som ordinerats tog han kontakt med sin arbetsgivare för att göra en lex Mariaanmälan.

IVO anser att tandläkaren har brustit i sin anamnesupptagning.

Trots att patienten medicinerat med ett blodförtunnande preparat har tandläkaren förskrivit ett NSAID-preparat. Tandläkaren har därmed inte utfört sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet och patienten har inte getts den sakkunniga och omsorgsfulla vård som uppfyller dessa krav. Tandläkaren kan inte undgå kritik för dessa brister.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 11, som kommer ut den 26 september.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch