Blodtrycks­screening i tandvården knappast kostnadseffektivt
Illustration: Colourbox

Blodtrycks­screening i tandvården knappast kostnadseffektivt

Forskning 6 jul 2022
Dela artikeln
Screening för högt blodtryck inom tandvården är knappast kostnadseffektivt i Sverige. Det visar en ny avhandling.

Distriktssjuksköterskan och tidigare tandsköterskan Helen Andersson vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har disputerat på avhandlingen ”Hypertoniscreening – tidig upptäckt i tandvården”.

För att minska risken att drabbas av följdsjukdomar är tidig upptäckt och behandling av högt blodtryck viktigt. Då tandvården regelbundet möter en stor del av befolkningen kan screening utföras av tandvården i samarbete med sjukvården.

Drygt 2 000 vuxna blodtrycksscreenades vid sitt årliga besök inom folktandvården i Halland. Avhandlingen visar att metoden fungerar bra, men att screening i tandvården knappast är kostnadseffektivt i Sverige, som har välutvecklade hälso- och sjukvårdssystem.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch