Onsdag förmiddag på Stockholmsmässan i Älvsjö. Besökarnas sorl fyller den väldiga A-hallen. Ljuset är starkt, skyltarna påträngande, här och där doftpustar av espresso och färska kanelbullar. Dentalbranschens fackmässa Swedental har inletts och bjuder på tre dagars kommers och intensivt kontaktskapande.
Från en blygsam start med en utställning vid den första odontologiska riksstämman 1964 har mässan etablerat sig som landets ledande. Två av tre medlemmar i Föreningen Svensk Dentalhandel fanns bland utställarna i år och de attraktivaste montrarna bokades långt i förväg.
Handels- och mötesplats
Swedental är en överlevare i en värld där mässor kommer och går. När alltmer av kommunikation och information flyttar till nätet, e-handeln ökar och tid blivit en bristvara har mässorna förlorat en del av sin status som handels- och mötesplats. Bara för några år sedan var mässan självklart forum när företag ville presentera nya produkter. Så inte längre; webbplatserna har tagit över.
Det är inte ovanligt att företag i dag väljer bort mässan som kanal att nå ut. Summan av all planering, utbildning, personal på plats, resor, hotell och monterhyra blir till stora belopp och inga garantier ges för att insatsen betalar sig.
Träffa gamla kunder och få nya
Trots detta: de största och tydligast inriktade mässorna inom branscher i snabb utveckling står fortfarande starka. Tillräckligt många företag är beredda att betala vad det kostar för möjligheten till personliga kundkontakter, som annars kan vara både svåra och förhållandevis kostsamma att få till.
– Vi deltar på Swedental för att träffa gamla kunder och få nya, för att få dem att känna tillhörighet och visa att vi är en bra och pålitlig partner. Men också för att synas och bygga på varumärket, säger Nicklas Rohdin, marknadschef på implantatjätten Dentsply.
“Vi brukar göra hundra affärer under en mässa.”
För det mindre familjeföretaget TS Dental handlar närvaron på Swedental i första hand om direktförsäljning.
– Bästa kunderna är tandläkare med egen praktik som passar på tillfället att gå runt på mässan och handla utrustning. De har koll på mässerbjudanden och vet vad de vill ha, säger vd Niklas Nordström.
Åtta av företagets elva anställda jobbar i den inte alltför stora montern. Fullt utrustad kostar den 350 000 kronor, till vilket kommer hotell, resor och övriga utlägg på omkring
100 000 kronor. En kännbar kostnad för ett företag som omsätter 37 miljoner kronor.
– Vi brukar göra några hundra affärer under en mässa, det lönar sig att vara med. Det är roliga och intensiva dagar; ibland är det alldeles tomt på folk, så plötsligt står en hel klunga runt montern och vill handla …
VR-glasögon
På mässgolvet i A-hallen finns också branschens intresseorganisationer och de största vårdgivarna: Folktandvården, Praktikertjänst och Smile. Liksom mer udda inslag.
– Vi försöker få till lockbeten av olika slag för att få fler besökare till bortre delen av hallen, dit alla inte hittar. I år en utställd Tesla och möjligheten att testa VR-glasögon, säger projektledare Anders Rudestad på Stockholmsmässan.
Tanken är att en bra mässa också ska fungera som ett roligt och spännande evenemang med en mix av det väntade och det oväntade.
Lockbeten?
Vad ska en utställare tänka på för att lyckas?
Några erfarna mässdeltagare svarar så här: Att välja en monterplats just där de flesta besökarna rör sig. Att skapa en inbjudande atmosfär i montern. Men först och främst: Att ha kunnig, utbildad och engagerad personal på plats som tar sin uppgift på allvar. Lockbeten? Nja, gärna om de är relevanta, men se upp så de inte lockar in fel personer i montern!
Även för en väl förberedd utställare är framgång inte given.
– Det är ett vågspel att delta i en mässa och det är inte alltid så lätt att synas i en djungel av utställare. Inte ens efteråt med facit i hand kan du med säkerhet säga vilka effekterna blev. Förhoppningsvis blir det som ringar på vattnet, säger Mattias Falkheimer, vd för Nordiska Dental.
Paris, Köln och Dubai
Företaget väljer att delta i stora internationella mässor som de i Paris, Köln och Dubai framför Swedental.
– Det finns många mässor, vi måste välja och varje gång fråga oss om vi kan räkna med att få tillbaka insatsen.
Var tredje år hålls mässan i Göteborg och då brukar antalet besökare vara något högre än i Stockholm. En förklaring är att folktandvården i Västra Götalandsregionen under senare år bjudit in sina 3 000 anställda till stämman. Toppnoteringen var 2015 med 14 371 dagsbesökare. Maria Sterner, affärsansvarig på Svenska Mässan, beskriver Swedental som en stark mässa.
Skyltfönster för branschen
– Den har en mycket tydlig målgrupp och fungerar som ett skyltfönster för branschen. För 2018 är 95 procent av monterutrymmet redan bokat, säger hon.
Swedental är störst inom sin nisch i landet, men har svårt att i storlek mäta sig med de internationella giganterna. Vartannat år arrangeras dentalmässan IDS i tyska Köln. En mässa vars format kan förstås med några siffror från årets evenemang: 2 300 utställare, 163 000 kvadratmeter utställningsyta och 155 000 besökare.
Fem mässtrender
- De största och mest nischade mässorna har bäst chans att överleva.
- Utställarna använder ny digital teknik för att visualisera sina produkter.
- Besökarna väljer ut färre mässor och är där kortare tid, men planerar besöken bättre.
- Besökarna kommer oftare i grupp.
- Sociala medier hjälper till att sprida besökarnas intryck.
Källa: Mikael Jansson, Fairlink
Den odontologiska riksstämman hölls första gången 1964 och har från start haft en utställning knuten till sig, sedan 1973 under namnet Swedental. Som arrangörer står i dag Stockholmsmässan, Svenska Mässan, Svenska Tandläkare-Sällskapet och Föreningen Svensk Dentalhandel.
Swedental hålls omväxlande på Stockholmsmässan och (vart tredje år) på Svenska Mässan i Göteborg. De senaste åren har mässan haft omkring 185 utställare och 11 500 dagsbesök i Stockholm, omkring 220 utställare och 13 500 dagsbesök i Göteborg.