Branschen satsar stort
Swedental lever sedan starten 1973 i symbios med Odontologisk Riksstämma. Årets upplaga samlade 186 utställare på Stockholmsmässan. Foto: Jessica Segerberg

Branschen satsar stort

Riksstämman 2017 22 nov 2017
Dela artikeln
Fackmässan Swedental har blivit ett årligt evenemang som branschens större aktörer har svårt att ställa sig utanför. Men de egentliga effekterna av att delta är svåra att beräkna.

Onsdag förmiddag på Stockholmsmässan i Älvsjö. Besökarnas sorl fyller den väldiga A-hallen. Ljuset är starkt, skyltarna påträngande, här och där doftpustar av espresso och färska kanelbullar. Dentalbranschens fackmässa Swedental har inletts och bjuder på tre dagars kommers och intensivt kontaktskapande.

Från en blygsam start med en utställning vid den första odontologiska riksstämman 1964 har mässan etablerat sig som landets ledande. Två av tre medlemmar i Föreningen Svensk Dentalhandel fanns bland utställarna i år och de attraktivaste montrarna bokades långt i förväg.

Handels- och mötesplats

Swedental är en överlevare i en värld där mässor kommer och går. När alltmer av kommunikation och information flyttar till nätet, e-handeln ökar och tid blivit en bristvara har mässorna förlorat en del av sin status som handels- och mötesplats. Bara för några år sedan var mässan självklart forum när företag ville presentera nya produkter. Så inte längre; webbplatserna har tagit över.

Det är inte ovanligt att företag i dag väljer bort mässan som kanal att nå ut. Summan av all planering, utbildning, personal på plats, resor, hotell och monterhyra blir till stora belopp och inga garantier ges för att insatsen betalar sig.

Träffa gamla kunder och få nya

Trots detta: de största och tydligast inriktade mässorna inom branscher i snabb utveckling står fortfarande starka. Tillräckligt många företag är beredda att betala vad det kostar för möjligheten till personliga kundkontakter, som annars kan vara både svåra och förhållandevis kostsamma att få till.

– Vi deltar på Swedental för att träffa gamla kunder och få nya, för att få dem att känna tillhörighet och visa att vi är en bra och pålitlig partner. Men också för att synas och bygga på varumärket, säger Nicklas Rohdin, marknadschef på implantatjätten Dentsply.

”Vi brukar göra hundra affärer under en mässa.”

För det mindre familjeföretaget TS Dental handlar närvaron på Swedental i första hand om direktförsäljning.

– Bästa kunderna är tandläkare med egen praktik som passar på tillfället att gå runt på mässan och handla utrustning. De har koll på mässerbjudanden och vet vad de vill ha, säger vd Niklas Nordström.

Åtta av företagets elva anställda jobbar i den inte alltför stora montern. Fullt utrustad kostar den 350 000 kronor, till vilket kommer hotell, resor och övriga utlägg på omkring
100 000 kronor. En kännbar kostnad för ett företag som omsätter 37 miljoner kronor.

– Vi brukar göra några hundra affärer under en mässa, det lönar sig att vara med. Det är roliga och intensiva dagar; ibland är det alldeles tomt på folk, så plötsligt står en hel klunga runt montern och vill handla …

VR-glasögon

På mässgolvet i A-hallen finns också branschens intresseorganisationer och de största vårdgivarna: Folktandvården, Praktikertjänst och Smile. Liksom mer udda inslag.

– Vi försöker få till lockbeten av olika slag för att få fler besökare till bortre delen av hallen, dit alla inte hittar. I år en utställd Tesla och möjligheten att testa VR-glasögon, säger projektledare Anders Rudestad på Stockholmsmässan.

Tanken är att en bra mässa också ska fungera som ett roligt och spännande evenemang med en mix av det väntade och det oväntade.

Lockbeten?

Vad ska en utställare tänka på för att lyckas?

Några erfarna mässdeltagare svarar så här: Att välja en monterplats just där de flesta besökarna rör sig. Att skapa en inbjudande atmosfär i montern. Men först och främst: Att ha kunnig, utbildad och engagerad personal på plats som tar sin uppgift på allvar. Lockbeten? Nja, gärna om de är relevanta, men se upp så de inte lockar in fel personer i montern!

Även för en väl förberedd utställare är framgång inte given.

– Det är ett vågspel att delta i en mässa och det är inte alltid så lätt att synas i en djungel av utställare. Inte ens efteråt med facit i hand kan du med säkerhet säga vilka effekterna blev. Förhoppningsvis blir det som ringar på vattnet, säger Mattias Falkheimer, vd för Nordiska Dental.

Paris, Köln och Dubai

Företaget väljer att delta i stora internationella mässor som de i Paris, Köln och Dubai framför Swedental.

– Det finns många mässor, vi måste välja och varje gång fråga oss om vi kan räkna med att få tillbaka insatsen.

Var tredje år hålls mässan i Göteborg och då brukar antalet besökare vara något högre än i Stockholm. En förklaring är att folktandvården i Västra Götalandsregionen under senare år bjudit in sina 3 000 anställda till stämman. Toppnoteringen var 2015 med 14 371 dagsbesökare. Maria Sterner, affärsansvarig på Svenska Mässan, beskriver Swedental som en stark mässa.

Skyltfönster för branschen

– Den har en mycket tydlig målgrupp och fungerar som ett skyltfönster för branschen. För 2018 är 95 procent av monterutrymmet redan bokat, säger hon.

Swedental är störst inom sin nisch i landet, men har svårt att i storlek mäta sig med de internationella giganterna. Vartannat år arrangeras dentalmässan IDS i tyska Köln. En mässa vars format kan förstås med några siffror från årets evenemang: 2 300 utställare, 163 000 kvadratmeter utställningsyta och 155 000 besökare.

Fem mässtrender

  • De största och mest nischade mässorna har bäst chans att överleva.
  • Utställarna använder ny digital teknik för att visualisera sina produkter.
  • Besökarna väljer ut färre mässor och är där kortare tid, men planerar besöken bättre.
  • Besökarna kommer oftare i grupp.
  • Sociala medier hjälper till att sprida besökarnas intryck.

Källa: Mikael Jansson, Fairlink

 

Swedental

Den odontologiska riksstämman hölls första gången 1964 och har från start haft en utställning knuten till sig, sedan 1973 under namnet Swedental. Som arrangörer står i dag Stockholmsmässan, Svenska Mässan, Svenska Tandläkare-Sällskapet och Föreningen Svensk Dentalhandel.
Swedental hålls omväxlande på Stockholmsmässan och (vart tredje år) på Svenska Mässan i Göteborg. De senaste åren har mässan haft omkring 185 utställare och 11 500 dagsbesök i Stockholm, omkring 220 utställare och 13 500 dagsbesök i Göteborg.

Text: Lars Hugo

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2017"

Olikheter inom ortodonti undersöks i ny studie

Ny undersökning Hur bedöms behovet av ortodonti inom barn- och ungdomstandvården på olika håll i Sverige? En ny undersökning ska ta reda på det.
24 nov 2017

Cad/Cam-pionjärer får dubbla priser

Riksstämman 2017 I onsdags tog Agneta Odén och Matts Andersson emot Forssbergs pris i samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma. I dag belönas de även med Sverkerpriset.
17 nov 2017

Antibiotikaförskrivningen fortfarande för hög

Riksstämman 2017 Tandvården i Västerbotten, Gävleborg och Örebro förskriver minst antibiotika i Sverige. Stockholm, Skåne och Västmanland förskriver mest.
16 nov 2017

Pris till pionjärer inom CAD/CAM

Riksstämman 2017 Nya starkare material och en auto­matiserad tillverkningsprocess för tandhättor. Forssbergs pris 2017 går till en kombination av ingenjörsvetenskap och odontologi som har förändrat branschen.
16 nov 2017

Hon får priset för bästa avhandling

Riksstämman 2017 – Det känns som att jag svävar på moln. Det är en oerhörd bekräftelse, säger Maria Garoff, som får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
16 nov 2017

Screening kan förebygga sjukdom

Riksstämman 2017 Tandvården kan spela en viktig roll för att identifiera högt blodtryck och diabetes hos medelålders och äldre patienter. Det berättade Göran Friman när han presenterade sin forskning vid årets odontologiska riksstämma.
15 nov 2017

Föreläsare belönas för energi och engagemang

Riksstämman 2017 Per Alstergren och Carin Starkhammar-Johansson får var sitt föresläsarstipendium när årets odontologiska riksstämma invigs i Stockholm den 15 november.
10 nov 2017

Bara kvinnor blir årets studenter – igen

Riksstämman 2017 För andra året i rad blir det fyra kvinnliga tandläkarstuderande som får 10 000 kronor vardera när Dentatus pris till årets studenter 2017 delas ut på årets odontologiska riksstämma.
8 nov 2017

Multinationellt på årets riksstämma

Riksstämman 2017 Forskning är internationell. Det märks på årets odontologiska riksstämma, som satsar extra på inbjudna föreläsare från olika länder.
26 okt 2017

De vill förstå varför vi gör som vi gör

Riksstämman 2017 Hur sprids kunskap på arbetsplatsen och hur gör man för att få till bestående förbättringar. Det har forskarparet John Gabbay och Andrée le May undersökt i sina studier.
14 nov 2017

Han vet vad röntgenbilden visar

Riksstämman 2017 Hur väljer man rätt röntgenmetod för att få bästa möjliga precision i sina diagnoser? Det kommer röntgenspecialisten Keith Horner att tala om under årets riksstämma.
13 nov 2017

Protetik är hans passion

Riksstämman 2017 Mauro Fradeani känner samma passion och entusiasm för protetik som han gjorde i början av sin karriär. På årets odontologiska riksstämma talar han om ”den protetiska revolutionen”.
8 nov 2017

Rättsodontologin viktig för mänskliga rättigheter

Riksstämman 2017 Tänder är viktiga för att kunna fastställa identiteten hos den som inte kan tala för sig själv. Sakher AlQahtani arbetar för att sprida kunskap om rättsodontologi.
10 nov 2017

Så gör du bättre kompositfyllningar

Riksstämman 2017 Majoriteten av kompositfyllningarna som görs på vanliga kliniker fungerar sämre än amalgamfyllningar, enligt Jason Smithson, allmäntandläkare i Cornwall, England.
30 okt 2017

Hans mål är att återskapa vital pulpa

Riksstämman 2017 Kan regenerativ endodonti bli framtidens lösning när unga permanenta tänder går i nekros på grund av trauma? Monty Duggal berättar om de senaste årens forskning på området.
27 okt 2017

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch