Bristande hygien hos tandläkarna
Att använda handsprit före patientkontakt är ett av hygienkraven som brister.

Bristande hygien hos tandläkarna

29 maj 2013
Dela artikeln
Mer kan göras för att förbättra hygienen inom bland annat tandvården. Det visar den undersökning som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting genomfört.

Undersökningen är en uppföljning av tidigare studier om hur olika yrkesgrupper följer de viktigaste hygienrutinerna; i detta fall handlar det om spritning av händerna inför patientbesök, användning av plastförkläde och handskar, att inte bära ringar, armband eller klockor, att ha kortärmad klädsel och uppsatt hår.

Siffrorna för tandvården, liksom för läkarna, är inte särskilt smickrande. Studien visar nämligen att av de undersökta tandläkarna, 290 stycken, följer endast 63 procent hygienrutinerna till fullo. Samma procentsats gäller för läkarna. Skillnaden mot tidigare mätningar är dock att läkarna stadigt förbättrat sitt resultat medan tandläkarnas resultat är sämre jämfört med de två tidigare studierna.

Den vanligaste orsaken till att vårdanställda inte uppfyller hygienkraven är att de inte spritar händerna före kontakten med patienterna.

Enligt Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorgsanalys på SKL, skulle bättre följsamhet av hygienrutinerna minska risken för att patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner.

Undersökningen finns publicerad på SKL:s hemsida.

 

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch