Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem
Även högfrekventa vibrationer från en highspeed-borr kan ge bestående skador, men filtreras bort med dagens ISO-standard. Foto: Colourbox

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö 13 nov 2018
Dela artikeln
Good vibrations sjöng Beach Boys år 1966. Vibrationsstandarden ISO 5349, som kom ungefär vid den tiden, indikerar också den att en del vibrationer är goda. Högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, bedöms nämligen som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.

Den standard som finns idag har funnits länge och är väldigt bristfällig. Det visste man redan på 1970-talet hävdar Hans Lindell som forskar om högfrekventa vibrationer, men då var det svårt att mäta accelerationer vid höga frekvenser. Problemet är att den nu gällande vibrationsstandarden ISO 5349 inte tar hänsyn alls till vibrationer över 1 250 Hz utan tar bort dem helt.

Hans Lindell

– Vibrationerna blir noll om man mäter dem enligt dagens standard på exempelvis en highspeed-borr som vibrerar på ­mycket höga frekvenser. Det är även ett jätte­problem när det blir slag och stötar vid användning av till exempel mutterdragare, där en mycket stor del av vibrationerna har högre frekvens. Problemen blir tydliga inom bilindistrin, där man ser vibrationsskador hos en tredjedel av personalen, berättar Hans Lindell.

Idag har tekniken utvecklats så att man kan mäta högre frekvens än 1 250 Hz.

Skaderisker

I ett nytt stort forskningsprojekt, finansierat av bland andra AFA försäkring, kommer Hans Lindell och hans forskarkolleger vid RISE IVF (Research Institutes of Sweden) att kartlägga hur vibra­tions­mönstret över 1 250 Hz ser ut för stora maskingruppstyper, bland annat tandläkarverktyg.

Målet är att skaffa underlag för ett tillägg till dagens standard så att inte högfrekventa vibrationer filtreras bort som irrelevanta. Det görs genom att undersöka olika möjligheter att kvantifiera vibrationerna och koppla dessa till skade­risker.

– Om dagens ISO-standard hade inkluderat högre frekvenser hade vi sett betydligt mindre besvär hos tandläkare och tandtekniker. I dag saknar maskintillverkarna incitament att åtgärda vibrationerna, hävdar han.

Sämre finmotorik

De skador som uppstår av vibra­tioner blir tråkigt nog oftast kroniska. De kan sammanfattas i begreppet Hand-Arm Vibra­tion Syndrome (HAVS) som omfattar nervskador i fingrarna, kärlskador som till exempel ger vita fingrar samt muskulo­skeletala skador som karpal­tunnel­symtom. Hos tandläkare kan det yttra sig som sämre finmotorik, stickande känsla i fingrarna och svårt att känna temperaturskillnader.

– Ett andra syfte med forskningsprojektet är att titta på vad man kan göra med maskinerna för att ta bort vibrationerna. Här sam­arbetar vi med Futurum­kliniken i Malmö kring att ta bort vibrationer i tand­läkar­instrument.

” Maskiner behöver inte ­skada människor och högfrekventa vibrationer går relativt enkelt att konstruera bort, men incitament saknas.”

– Maskiner behöver inte ­skada människor och högfrekventa vibrationer går relativt enkelt att konstruera bort, men incitament saknas, konstaterar Hans Lindell och tillägger att tand­läkar­instrument dessutom räknas som medicinteknisk produkt, och på det området finns ingen ISO-standard som hanterar vibrationer.

Projektet är treårigt, men de ofta långdragna processerna kring nya ISO-standarder medför att en ny standard kan vara på plats tidigast om fem år.

På riksstämman

Mer om Futurumklinikens Vibrationsforskning hittar du i Future Labs monter F02:12.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Många förslag till Veronica Palm

Jämlik tandhälsa Regeringens tandvårdsutredare Veronica Palm mötte en engagerad publik när hon på årets odontologiska riksstämma i Göteborg berättade om det pågående utredningsarbetet.
12 dec 2018

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018
1736

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018
744

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom at lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018
545

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018
120

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018
132

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018
12

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial
30

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial
1047

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018
Plusmaterial

Provkör framtiden i Göteborg

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018
204

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018
259

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018
82

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018
110

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018
619

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018
291

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018
826

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial
160

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch