CBCT ger höga stråldoser till barn
Forskarna har jämfört strålexponeringarna av två olika CBCT-apparater med vanlig röntgen och panoramaröntgen. Illustration: Colourbox

CBCT ger höga stråldoser till barn

Forskning 28 feb 2018
Dela artikeln
Så kallad ”Cone Beam Computed Tomography”, CBCT, kan ge barn stråldoser som är mer än hundra gånger så höga som vanliga röntgenbilder, varnar svenska forskare.

Retinerade hörntänder i överkäken är ett relativt vanligt problem hos barn. Om tänderna inte är palperbara i 10–11-årsåldern behöver de ofta undersökas med röntgen. Det normala är då att använda upprepade bilder tagna med vanlig tvådimensionell röntgen, ibland med panoramaröntgen.

Men det kan vara en klinisk utmaning att läsa bilderna och då bör röntgenbilderna kompletteras med så kallad CBCT, Cone Beam Computed Tomography, enligt de europeiska riktlinjerna. Att CBCT ger högre stråldoser än vanlig röntgen är väl känt, men hur mycket högre dosen blir till barn är inte tidigare undersökt.

Därför har svenska forskare jämfört strålexponeringarna av två olika CBCT-apparater med vanlig röntgen och panoramaröntgen på en docka av ett barn i tioårsåldern. Beroende på dentalstatus på de verkliga patienterna kan en vanlig undersökning spänna från två röntgenbilder från olika vinklar till sex olika röntgenbilder plus en panoramaröntgen.

De effektiva stråldoserna från dessa undersökningar hamnade mellan 1,2 och 6 mikrosievert, medan de effektiva stråldoserna från de två CBCT-apparaterna var så höga som mellan 88 och 170 mikrosievert.

Det innebär att CBCT i de enklaste fallen ger mellan 70 och 140 gånger så hög stråldos, medan det i de mer komplicerade fallen ger 45 till 90 gånger högre stråldos, enligt forskarna.

Användandet av CBCT kan därför endast försvaras i de fall där tekniken konkret kan förändra behandlingen av patienten, menar de svenska forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch