Rekommendera inte lightprodukter

15 apr 2011
Dela artikeln
Konstgjorda sötningsmedel dämpar inte sötsug. Istället säger belöningssystemet "ta mer". Socker i måttliga mängder är bättre än sötningsmedel, anser Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Tandläkarens budskap att begränsa sötsaker bör även omfatta sådana som ”bara” innehåller sötningsmedel, tycker hon.

Att undvika att äta mellan måltiderna är ett gott råd som hon ställer sig bakom. Småätandet är inte bra för tänderna, och inte för resten av kroppen heller. Socker i samband med en måltid har däremot inte så stora metabola effekter.

Den som har vant sig vid att äta eller dricka skadliga mängder socker eller sötningsmedel kan ha svårt att förändra sitt beteende.

– Många behöver hjälp med att komma över tröskeln, och tandvården kan spela en viktig roll, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Läs mer om konstgjorda sötningsmedel i Tandläkartidningen nummer 6 2011, ute runt den 6 maj.
Janet Suslick

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch