D-vitamin under graviditeten halverade risken för emaljdefekter
Foto: Colourbox

D-vitamin under graviditeten halverade risken för emaljdefekter

Forskning 4 nov 2019
Dela artikeln
Att ge blivande mammor högdos D-vitamin från vecka 24 i graviditeten halverade risken för störd emaljbildning hos barnen. Det visar en dansk randomiserad och placebokontrollerad studie av drygt 600 mammor och deras barn.

De gravida kvinnorna lottades till att antingen få 2 400 IU D-vitamin per dag från vecka 24 till och med veckan efter förlossningen eller matchande placebo motsvarande tid. Barnens emaljstatus analyserades sedan sex år efter förlossningen.

Risken för emaljdefekter var drygt 15 procent hos barnen som fått D-vitamin via sina mammor, att jämföra med knappt 28 procent hos barnen som fått placebo. D-vitamintillskottet påverkade inte risken för karies.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch