Dålig koll på tandläkares bisysslor

21 dec 2012
Dela artikeln
Det slarvas med kontrollen av specialisttandläkares bisysslor. Det visar en landstingsrevision i Västerbotten.

– I stor utsträckning förekommer bisysslor som verksamhetschefen inte känner till. Det finns en klar risk att sidouppdrag konkurrerar med tandläkares och andra landstingsanställdas ordinarie jobb, säger landstingsrevisionens ordförande Rob Eriksson.

I en granskning har specialisttandvården och ytterligare fem basenheter studerats. Andelen anställda med bisysslor var relativt hög (18 procent) inom specialisttandvården, men i endast 6 fall av 14 var sidouppdragen kända av ansvarig chef.

– Vi har kontrollerat chefernas uppgifter med fakta från Bolagsverket. Antingen ljuger medarbetare om sina bisysslor eller så har cheferna dålig koll. I vilket fall som helst är det illa och utifrån revisionsrapporten kräver vi nu en skärpning, tycker Rob Eriksson.

Enligt regelverket måste bisysslor godkännas av verksamhetschef. Landstingsrevisionen aviserar också en fortsatt granskning av tandvården.

– Det har kommit fram en del saker som finns anledning att granska närmare och det kommer att prioriteras under 2013.

Vad handlar det om?
– Det vill vi hålla för oss själva tills vidare, säger Rob Eriksson.

Text: Fredrik Mårtensson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Björn Petri 21 december 2012:

    Landstingsrevisorerna är fel ute om de tror att bisysslor måste godkännas. Enligt regelverket är arbetstagare skyldiga att på anmodan lämna uppgifter om en bisyssla. Arbetsgivaren kan därefter förbjuda bisysslan om den är arbetshindrande eller konkurrerande. Det är inte förenligt med reglerna med generella bisyssleförbud.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch