Dålig munhälsa förkortar livet
Royne Thorman erbjuder medicinsk tandvård i privat regi på Danderyds sjukhus sedan november 2010. Foto: Pernille Tofte

Dålig munhälsa förkortar livet

12 mar 2012
Dela artikeln
Alltfler äldre dör i blodförgiftning. Dålig munhälsa kan vara en orsak, tror Royne Thorman, privat sjukhustandläkare.

Fler och fler människor över 75 år bor hemma. Av dem har alltfler minst 20 egna tänder kvar i munnen. Så länge de är friska, har äldre ofta samma tandvårdsbehov som personer i 60-årsåldern. Så kan det vara långt upp i åldern. Bekymren kommer i samband med försämrad allmänhälsa.

Det finns många multisjuka som inte får den tandvård de behöver, enligt Royne Thorman.

– Många gånger ser det riktigt eländigt ut, säger han.

Sedan november 2010 driver Royne Thorman Agea Dental AB. Kliniken erbjuder medicinsk tandvård i privat regi på Danderyds sjukhus.

Kostnaden ett bekymmer

Ett problem inom äldretandvården är att det inte alltid är självklart när patienten ska betala enligt tandvårdstaxan och när sjukvårdstaxan ska gälla för tandvård som ett led i en behandling av sjukdom.

– Många äldre sjuka lever en längre tid i ett gränsland mellan ersättningssystemen. De är så sjuka att munhälsan påverkas, men för friska att få stödintyg, säger Royne Thorman.

Inte heller finns det klara regler för när äldre ska ha rätt till uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Det är kommunernas biståndsbedömare som avgör vilka som får stödintyg, och Royne Thorman tycker att det sker godtyckligt.

Han efterlyser en strategi baserad på bättre kartläggning och epidemiologi.

Tandvård till sjukvårdstaxan

– Vi behöver tandvård på hälso- och sjukvårdens villkor för våra äldre, anser han.

– Det finns många äldre som bor hemma och har rotrester kvar i munnen därför att de inte har råd att göra något åt dem, säger Royne Thorman.

Tandläkartidningens artikelserie Munhälsa hela livet fortsätter. Läs mer och se fler bilder i Tandläkartidningen nummer 4 2012 eller här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch