Dålig tandhälsa påverkar elitidrottares prestation
Kariesförekomsten var högst i rugby- och fotbollslagen. Foto: Colourbox

Dålig tandhälsa påverkar elitidrottares prestation

Forskning 9 okt 2018
Dela artikeln
Varannan elitidrottare hade aktiv karies och var tredje angav att deras dåliga tandhälsa hade påverkat deras sportsliga prestation, visar brittisk studie.

Hälften av de undersökta elitidrottarna hade aktiv karies i den största studien av tandhälsan hos elitidrottare som hittills gjorts. Totalt undersöktes 352 brittiska olympier och professionella idrottare tävlande i sportgrenarna cykel, simning, rodd, segling, gymnastik, rugby, fotboll, landhockey och friidrott. Kariesförekomsten var högst i lagsporter som rugby och fotboll där sex av tio spelare var drabbade, och lägst i rodd där bara var tredje idrottare hade karies.

Tandslitage inom fotboll

Tandslitage hittades hos fyra av tio atleter, med en tydlig könsskillnad där hälften av männen hade slitage medan bara tre av tio kvinnor var drabbade. Tandslitage var vanligast inom fotboll och minst förekommande inom segling och rodd.

Endast fyra av de 352 idrottarna hade utmärkt parodontalt status, åtta av tio hade blödande tandkött medan resten hade ett tandficksdjup på över fyra millimeter.

Le utan att skämmas

Var tredje idrottare angav att deras tandhälsa hade påverkat deras sportsliga prestationer och möjligheten att träna som de ville. Tre av tio atleter sade sig ha tandvärk eller andra tandproblem medan två av tio angav att deras tänder var känsliga för kyla eller värme.

Trots att närmare hälften av idrottarna sa att de upplevde svårigheter med aktiviteter som att äta eller dricka, koppla av, le, skratta eller visa tänderna utan att skämmas menade samtidigt sju av tio att deras tandhälsa var god och nio av tio ansåg att deras generella hälsa var väldigt bra eller bra.

Studien visar att dålig tandhälsa är vanligt hos brittiska elitidrottare och att det påverkar prestationerna negativt, konstaterar forskarna.

 

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch