Dåliga tänder hos många OS-deltagare
Fullt fokus men inte alltid på tandhälsan. Foto: Colourbox

Dåliga tänder hos många OS-deltagare

1 okt 2013
Dela artikeln
God tandhälsa och god fysik går inte hand i hand, åtminstone inte bland deltagarna i OS i London 2012. Det visar den studie som genomförts och redovisas i British Journal of Sports Medicine.

I studien undersöktes 302 idrottare från 25 olika grenar. 55 procent av dem hade karies, 45 procent erosioner, och 76 procent led av tandköttssjukdomar.

– Det är ett uppseendeväckande resultat i jämförelse med andra åldersgrupper, säger en av forskningsledarna, professor Ian Needleman till BBC.

Enligt honom finns flera förklaringar till den dåliga tandhälsan:

– Idrottsmännen konsumerar stora mängder kolhydrater och sportdrycker. Dessutom kan idrottarnas intensiva tränande leda till stress i immunförsvaret samt att de fokuserar på annat än att sköta sina tänder, säger han.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Jan.Vegerud 4 oktober 2013:

    Tänk om det är så illa att dessa idrottare, om de fått sina dåliga tänder lagade, aldrig lyckats ta sig till toppen?
    Det är kanske det den häpnadsväckande statistken visar, att avsaknad av främmande matrial i tänderna ger ökad prestation på elitnivå.
    Bara en tanke….

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch