Dansk traumanestor död
Jens Ove Andreasen, ett världsnamn inom traumatologi, dog 26 september. Han blev 85 år.

Dansk traumanestor död

TRAUMA 1 okt 2020
Dela artikeln
Den danske traumanestorn Jens Ove Andreasen är död. Han var mannen bakom www.dentaltraumaguide.org och hedersdoktor vid Karolinska institutet, bland mycket annat.

Jens Ove Andreasen var specialist i oral- och maxillofacial kirurgi och övertandläkare vid Rigshospitalet, universitetssjukhuset i Köpenhamn.

Han fick Svenska Tandläkare-Sällskapets internationella pris på 100000 kronor för ”utomordentliga studier inom traumatologin” vid Odontologisk Riksstämma 2012.

I samband med det talade han vid huvudsymposiet om evidensbaserad behandling för optimalt behandlingsresultat vid dentala trauman.

”Stamceller kan revolutionera traumatologi”
Stamceller kunde revolutionera traumatologi redan år 2020, spådde Jens Ove Andreasen 2012.

Det största hotet mot en framgångsrik utveckling i den riktningen var behandling med implantat, eftersom det anses oetiskt att pröva en ny metod om det redan finns en som fungerar, sade han vid riksstämman och uppmanade tandläkarstuderande som var intresserade av att forska att satsa på stamcellsforskning.

The Dental Trauma Guide
Jens Ove Andreasen var eldsjälen bakom databasen ”The Dental Trauma Guide” och webbplatsen www.dentaltraumaguide.org, som hjälper tandläkare i hela världen att fatta beslut om hur olika traumaskador ska behandlas.

Jens Ove Andreasen publicerade hundratals vetenskapliga artiklar och ett antal läroböcker om trauma i tandvården.

Han var även med och grundade ”International Association of Dental Traumatology” (IADT) och var organisationens första president mellan 1989 och 2000.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch