De vill förstå varför vi gör som vi gör
Andrée le May och John Gabbay använder begreppet ”mindlines” för att beskriva hur man samlar på sig och använder olika typer av kunskap genom arbetslivet.

De vill förstå varför vi gör som vi gör

Riksstämman 2017 14 nov 2017
Dela artikeln
Hur sprids kunskap på arbetsplatsen och hur gör man för att få till bestående förbättringar. Det har forskarparet John Gabbay och Andrée le May undersökt i sina studier.

Vi lär oss hela tiden av varandra, och de informella samtalen vi har på arbetsplatsen är viktiga för att utveckla bra arbetsmetoder.

– Men ibland kan det också bli vilseledande. Därför försöker vi utveckla sätt för att stötta respektfullt kritiska dialoger. Det innebär att man skapar utrymme och ett klimat för att lära sig att vara öppna för varandras idéer och tekniker, men samtidigt ifrågasätta dem, säger John Gabbay, forskare i folkhälsa.

Han arbetar, tillsammans med sin kollega och fru Andrée le May, med etnografiska studier av hur kunskap sprids och används. De använder begreppet ”mindlines” för att beskriva hur man samlar på sig olika typer av kunskap genom arbetslivet och anpassar detta för användning i ofta väldigt komplexa situationer.

– Det är mindlines, snarare än guidelines man använder i arbetet. Den viktigaste lärdomen är att mindlines utvecklas kollektivt bland personer som är engagerade inom samma område och utbyter erfarenheter, problem och lösningar på sätt som inte finns i läroböcker eller forskningsrapporter, säger John Gabbay.

Paret kom in på forskningsområdet efter att genom sina respektive karriärer ha stött på paradoxen att tro på evidensbaserad praktik, men samtidigt tycka att professionerna inom sjukvården tog sig an detta på fel sätt.

Mindlines för tandvård

– Om du vill veta hur du ska förbättra hur saker görs i praktiken, så är det väl bättre att börja med att ta reda på varför de gör som de gör, än att försöka trycka ner forskningsrönen i halsen på personalen? säger Andrée le May, forskare inom omvårdnad.

Även deras andra forskningsområde handlar om att förstå och förbättra hur man arbetar. Här har de undersökt vilka kunskaper som behövs för att göra bestående förbättringar inom vården.

– Det räcker inte med tekniska kunskaper. Du måste kunna interagera effektivt och lära av dina kollegor för att förändra hur verksamheten levererar vård, säger Andrée le May.

Hon säger att för att lyckas med förbättringsarbetet behöver flera saker finnas på plats: tekniska kunskaper, mjuka färdigheter och inlärningsförmåga, tillsammans med en sund och stöttande organisation.

– Alldeles för ofta försöker organisationer med att endast utbilda personer i de tekniska färdigheterna och undrar sedan varför inte förbättringarna varar, säger Andrée le May.

Vid riksstämman kommer forskarparet att prata om vilka konsekvenser ”mindlines”-begreppet kan ha för tandvården i Sverige.

André le May och John Gabbay - Riksstämman 2017

Vad? Föreläsningen ”From rational guidelines to practical mindlines: getting the bridge right” samt paneldiskussionen “Stockholm dental summit – clinical dentistry”.

Vem? John Gabbay och Andrée le May.

När? Torsdag 16 november, klockan 14.15 respektive 16.00.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2017"

Olikheter inom ortodonti undersöks i ny studie

Ny undersökning Hur bedöms behovet av ortodonti inom barn- och ungdomstandvården på olika håll i Sverige? En ny undersökning ska ta reda på det.
24 nov 2017

Branschen satsar stort

Riksstämman 2017 Fackmässan Swedental har blivit ett årligt evenemang som branschens större aktörer har svårt att ställa sig utanför. Men de egentliga effekterna av att delta är svåra att beräkna.
22 nov 2017

Cad/Cam-pionjärer får dubbla priser

Riksstämman 2017 I onsdags tog Agneta Odén och Matts Andersson emot Forssbergs pris i samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma. I dag belönas de även med Sverkerpriset.
17 nov 2017

Antibiotikaförskrivningen fortfarande för hög

Riksstämman 2017 Tandvården i Västerbotten, Gävleborg och Örebro förskriver minst antibiotika i Sverige. Stockholm, Skåne och Västmanland förskriver mest.
16 nov 2017

Pris till pionjärer inom CAD/CAM

Riksstämman 2017 Nya starkare material och en auto­matiserad tillverkningsprocess för tandhättor. Forssbergs pris 2017 går till en kombination av ingenjörsvetenskap och odontologi som har förändrat branschen.
16 nov 2017

Hon får priset för bästa avhandling

Riksstämman 2017 – Det känns som att jag svävar på moln. Det är en oerhörd bekräftelse, säger Maria Garoff, som får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
16 nov 2017

Screening kan förebygga sjukdom

Riksstämman 2017 Tandvården kan spela en viktig roll för att identifiera högt blodtryck och diabetes hos medelålders och äldre patienter. Det berättade Göran Friman när han presenterade sin forskning vid årets odontologiska riksstämma.
15 nov 2017

Föreläsare belönas för energi och engagemang

Riksstämman 2017 Per Alstergren och Carin Starkhammar-Johansson får var sitt föresläsarstipendium när årets odontologiska riksstämma invigs i Stockholm den 15 november.
10 nov 2017

Bara kvinnor blir årets studenter – igen

Riksstämman 2017 För andra året i rad blir det fyra kvinnliga tandläkarstuderande som får 10 000 kronor vardera när Dentatus pris till årets studenter 2017 delas ut på årets odontologiska riksstämma.
8 nov 2017

Multinationellt på årets riksstämma

Riksstämman 2017 Forskning är internationell. Det märks på årets odontologiska riksstämma, som satsar extra på inbjudna föreläsare från olika länder.
26 okt 2017

Han vet vad röntgenbilden visar

Riksstämman 2017 Hur väljer man rätt röntgenmetod för att få bästa möjliga precision i sina diagnoser? Det kommer röntgenspecialisten Keith Horner att tala om under årets riksstämma.
13 nov 2017

Protetik är hans passion

Riksstämman 2017 Mauro Fradeani känner samma passion och entusiasm för protetik som han gjorde i början av sin karriär. På årets odontologiska riksstämma talar han om ”den protetiska revolutionen”.
8 nov 2017

Rättsodontologin viktig för mänskliga rättigheter

Riksstämman 2017 Tänder är viktiga för att kunna fastställa identiteten hos den som inte kan tala för sig själv. Sakher AlQahtani arbetar för att sprida kunskap om rättsodontologi.
10 nov 2017

Så gör du bättre kompositfyllningar

Riksstämman 2017 Majoriteten av kompositfyllningarna som görs på vanliga kliniker fungerar sämre än amalgamfyllningar, enligt Jason Smithson, allmäntandläkare i Cornwall, England.
30 okt 2017

Hans mål är att återskapa vital pulpa

Riksstämman 2017 Kan regenerativ endodonti bli framtidens lösning när unga permanenta tänder går i nekros på grund av trauma? Monty Duggal berättar om de senaste årens forskning på området.
27 okt 2017

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch