Debatt: Dålig tajming med nytt lärosäte

Debatt 4 maj 2020
Dela artikeln
Med stor förvåning tar jag del av detta utspel (Jönköping University, JU, vill starta en tandläkarutbildning våren 2023, red:s anm).

För det första finns det mig veterligen inget formellt universitet i Jönköping, med en officiell ställning. Statusen för ett universitet i Sverige är, så vitt jag kan erinra mig, strikt reglerat av regeringen. Men om man absolut vill kalla sig ”Jönköping University” finns det säkert kryphål genom andra associationsformer, kanske via stiftelser, till exempel.

För det andra tycks det vara en ganska dålig tajming att arbeta för att få tillstånd för grundutbildning av tandläkare, och tillika examensrätt på forskarnivå på ett femte odontologiskt lärosäte! Nu syftar jag inte på den coronadiskussion som övergriper det mesta i dag, utan på den brist på akademiska lärare för tandläkare på alla nivåer som i dag föreligger i hela nationen. Detta har beskrivits i Tandläkartidningen nummer 3/2020.

”Jönköping University”, med stöd av Region Jönköping, stöder i mina ögon ingen nationell helhetssyn på tandläkares grund- och forskarutbildning med god kvalitet med de resurser som finns tillgängliga i dag. Det luktar mer ambitiös regionalpolitik, som riskerar att sprida ut befintlig kompetens.

Läs också: Jönköping planerar tandläkarutbildning 2023

Text: Raimo Pälvärinne, fri debattör, tdl, odont lic

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch