”Det kändes så himla rätt”
Susanne Brogårdh-Roth tillsammans med Herr Krokodil som båda medverkar i SVT:s Bacillakuten.

”Det kändes så himla rätt”

24 jan 2013
Dela artikeln
Hallå där, Susanne Brogårdh-Roth, specialist i barn-och ungdomstandvård på Tandvårdshögskolan i Malmö, som medverkar i SVT:s programserie Bacillakuten.

Varför är du med i ett barnprogram?
– Det var SVT som tog kontakt med Tandvårdshögskolans dekanus. Vi pratade igenom det på avdelningen och bestämde att jag skulle vara med.

Vad handlar programmet om?
– Bacillakuten är en serie av faktaprogram för yngre barn. I programmen medverkar barn och läkare som samtalar om olika vardagssjukdomar. Jag tycker att det var väldigt roligt att SVT valde att ta med tänderna för munnen är ju en del av hela kroppen. Att det dessutom är ett program som lyfter fram barnets perspektiv gjorde att det kändes så himla rätt.

Har du gjort tv tidigare?
–Jag har varit med som spelman i folkmusiksammanhang och spelat fiol. Men som tandläkare, nej.

Vad gör du i programmet?
– Jag svarar på frågor från barn, till exempel varför man får hål i tänderna fast man borstar dem. Sedan undersöker jag ett barn i tandläkarstolen som de har satt in i studion. Jag är också med i ett antal filmade inslag där vi visar hur röntgen går till bland annat.

Hur var det att spela in?
– Det var roligt att bli sminkad och stylad, det var mycket krämer, ögonskuggor, puder och sånt. Att vara med barnen i studion kändes jätteroligt eftersom jag jobbar med barn till vardags men det var ovant med alla kameror och studiofolk som sprang omkring. Det var också kul att se hur ett tv-program spelas in och hur mycket arbete det ligger bakom för så lite sändningstid.

Vad hoppas du att programmet leder till?
– Även om det riktar sig till barn i förskoleåldern tror jag att många vuxna kan lära sig av det också. Vi lyfter fram att tänderna är viktiga för att resten av kroppen ska må bra.

Behöver tandvården tv för att nå ut?
– Barn ser ju mycket på tv och är ute på internet så jag tror absolut det kan vara bra som ett alternativ. Särskilt som programmet blandar fakta och underhållning vilket gör att det är lätt att ta till sig.

Med i programmet är förutom Susanne Brogårdh-Roth bland annat högskoletandsköterska Pia Björklund, tandläkarstuderande Florida Zulfijaj och pedodontiavdelningens maskot Herr Krokodil. Programmet om tänderna sänds den 3 februari.

 

Text: Linda Persson

Foton/Illustrationer: Foto: Tandvårdshögskolan i Malmö

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch