DO stämmer folktandvården

Diskriminering 26 jan 2017
Dela artikeln
Folktandvården Stockholms län AB stäms av diskrimineringsombudsmannen (DO) efter att ha förbjudit en tandläkare att använda engångsärmar.

Den kvinnliga tandläkaren undviker att visa sina underarmar av religiösa skäl och har använt engångsärmar i flera år. I februari 2016 förbjöd Folktandvården engångsärmar och hotade med uppsägning om hon inte följde förbudet.

Folktandvården hänvisar till Socialstyrelsens föreskrifter om basala hygienrutiner från 2016. DO jämställer engångsärmar med engångshandskar och anser att föreskriften om kortärmade arbetskläder inte utesluter engångsärmar som komplement.

Folktandvården ska betala tandläkaren 100 000 kronor för att hon har diskriminerats, anser DO.

Tidigare har Karolinska institutet dömts av Stockholms tingsrätt för indirekt diskriminering när en tandläkarstudent inte tilläts använda engångsärmar i plast.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch