”Dubbelmoral att förbjuda smaktillsatser i snus”
Tony Axéll kallar sig antitobakist, men anser att mer vett, sans och vetenskap måste in i diskussionen om både snus och röktobak. Foto: Eva Lie

”Dubbelmoral att förbjuda smaktillsatser i snus”

20 dec 2012
Dela artikeln
Exportförbudet för svenskt snus blir kvar, däremot kan vissa smaktillsatser komma att förbjudas. Detta enligt ett förslag från EU-kommissionen. Tala om dubbelmoral; samtidigt som man vill förbjuda snuset ger man miljardbidrag till tobaksodlare, kommenterar Tony Axéll, professor emeritus och käkkirurg med oral medicin som specialområde.

Tony Axéll har stuckit ut hakan många gånger i snusdebatten, senast i Tandläkartidningen nr 14. Han kallar sig antitobakist, men anser att mer vett, sans och vetenskap måste in i diskussionen om både snus och röktobak.

Förslaget från EU-kommissionen om att vissa sorter av smaksatt snus bör förbjudas för att inte locka fler att börja snusa, anser han har marginell betydelse. Han vill i stället att fokus riktas mot rökningen, som är den stora hälsofaran.

– Att man inte ingriper mer restriktivt mot tobaksrökningen, sett mot inställningen till snuset, är närmast obegripligt med tanke på att mer än en halv miljon EU-medborgare årligen dör i rökningsrelaterade sjukdomar, säger han, och tillägger att cigarrettindustrin har många och tunga lobbyister i Bryssel.

Tony Axéll har själv suttit med i den expertgrupp som EU gav i uppdrag att utreda snusets effekter på hälsan. Den kom fram till att snusbruket medför en påtaglig ”harm reduction” i jämförelse med tobaksrökning.

Men kommissionen tog inte till sig expertgruppens slutsatser, vilket upprör Tony Axéll:

– Här tillsätter man en expertgrupp – sedan bortser kommissionen helt från de slutsatser vi kom fram till. Detta är slöseri med tid och kompetens. Forskare borde framöver varnas för att delta i EU.s expertgrupper.

Frågan om förbud mot vissa smaktillsatser i snuset blir nu en fråga för EU-parlamentet och i sista hand ministerrådet.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från Storsnusare 21 december 2012:

  Då kommer en en okunnig testpanel från eu att provsmaka och utforma hur svenskt snus ska smaka. Det är ju en fantastiskt bra ide..
  Vi svenska kommer nog kräva en folkomröstning om snuset förbjuds här. Dom förstår nog inte allvaret i detta, okunniga som dom är.

  Antagligen vill dom att resterande europeer sak fortsätta röka på och och få livshotande skador i stället för att få möjligheten till ett friskare liv med snus.

  Även om smaktillsatser förbjuds så kan dom inte förbjuda svenskarna att personligen smaksätta snuset hemma.

 2. Kommentar från Kille på 17 år 26 december 2012:

  Tycker det är konstigt att snuset utsätts först av dom två faktorerna,
  Men ja det är ju bara för att dom som sitter i EU röker och har antagligen aldrig testat snus eller har någon vetskap över hur lite skada svenskt snus gör på kroppen jämfört med rökning.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch