Eastman kan få byggnadspris
Projektet för att restaurera Eastmaninstitutet startade år 2013 och avslutades i november 2016. Foto: Björn Lofterud

Eastman kan få byggnadspris

Pris 18 nov 2019
Dela artikeln
Ombyggnaden av Eastman­institutet är nominerad till årets Vårdbyggnadspris, som belönar goda exempel inom vård och omsorg.

Vårdbyggnadspriset delas ut av föreningen Forum vårdbyggnad till projekt som är ”goda exempel på fysiska miljöer inom vård och omsorg”. I samma kategori som Eastman tävlar vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro och tillbyggnaden av Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

Projektet för att restaurera Eastmaninstitutet startade år 2013 och avslutades i november år 2016. Syftet var att förlänga byggnadens livslängd och se till att den befintliga verksamheten ska kunna vara kvar.

Kulturhistoriskt intressant

Byggnaden uppfördes 1932–1936 och är delvis skyddad som kulturhistoriskt intressant. Därför har man under ombyggnaden både tagit hänsyn till att bevara till exempel exteriörens fönster, stenarbeten och dörrar och glasväggar, väntrumsleksaker och målningar inne i huset. Man har också hämtat inspiration till ny fast inredning från det man vet om hur denna såg ut från början.

Ur motiveringen till Eastmans nominering: ”Byggnadens möjligheter har utnyttjats till fullo genom okonventionella lösningar, för att kunna få plats med en större verksamhet. Byggnadens själ har värnats även när större praktrum brutits ned till mindre funktionsytor. Siktlinjer och ljusinsläpp har bevarats genom väggar av glas, placerade så att integriteten för patienten upprätthålls. Ett gemensamt lunch- och fikarum för alla verksamheter stödjer samarbete, lärande och effektivt nyttjande av lokaler. Ombyggnaden av denna märkesbyggnad är ett bra exempel på hållbart återbruk.”

Vid prisutdelningen 20 november korades omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro till vinnare.

Eastmaninstitutet har tidigare vunnit Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris.

 

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch