Efter kritiken – KI ändrar praxis vid antagning
KI slutar med överintag i gruppen som ansöker till tandläkarutbildningen via alternativt urval. Foto: Camilla Svensk

Efter kritiken – KI ändrar praxis vid antagning

Slopar överintag 22 apr 2015
Dela artikeln
Efter kritik från UKÄ ändrar Karolinska institutet tillvägagångssättet för antagning till tandläkarutbildningen via alternativt urval.

I höstas riktade Universitetskanslersämbetet kritik mot Karolinska institutet (KI) för att skolan hade tillsatt fler än hälften av utbildningsplatserna på tandläkarprogrammet via det alternativa urvalet (TAPIL). Skolan har bara rätt att tillsätta 50 procent av platserna via TAPIL, resten ska gå till dem som söker via högskoleprov eller betyg.

Nu har KI bestämt sig för att ”låsa” platserna i gruppen för TAPIL till ett visst antal för att inte riskera att andelen antagna blir mer än hälften. Det innebär att det fortsättningsvis inte blir något överintag i den gruppen.

Skolan kommer däremot att fortsätta göra ett överintag av sökande i urvalsgrupperna betyg och högskoleprov. Det är grupper där bortfallet, alltså studenter som tackar nej till platsen eller hoppar av utbildningen, är högre.

Detta betyder inte nödvändigtvis att antalet som antas via TAPIL blir färre.

– Nej, inte om man med det menar antalet studenter som påbörjar utbildningen vid terminsstart. Men det blir något färre som antas i de båda urvalen, förklarar Åsa Nandorf, enhetschef på studieadministrativa enheten på KI.

KI kommer att tillämpa detta system på alla utbildningar som använder sig av alternativt urval.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch