Emaljskador vanliga hos småbarn

30 sep 2013
Dela artikeln
Den officiella bilden av karies hos treåringar stämmer inte. Sett till skador i emaljen är bilden betydligt mer nedslående. Det framkommer i en studie som genomförts i Skaraborg.

Det som tidigare registrerats i olika studier gäller manifest karies, och då ser läget i stort sett positivt ut i landet, men i Skaraborg har man även registrerat skador i emaljen. Bland de barn som studerats från tre till sex års ålder har vart tionde kariesskador som måste lagas, och vart fjärde barn skador i emaljen.

Enligt Anna-Lena Östberg, tandläkare, docent och verksam vid FoU-centrum för primärvård och tandvård i Skövde, uppträder karies- och emaljskadorna redan vid tre års ålder. Frekvensen karies- och emaljskador ökade under hela mätperioden, och vid sex års ålder var endast hälften av barnen helt kariesfria.

– Att ha skador på emaljen eller manifest karies redan vid tre års ålder är en stark prediktor för framtida kariesutveckling. Små barn och deras vårdgivare måste prioriteras i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet framöver, förklarar hon.

I dagarna publiceras studien i ”European Archives of Paediatric Dentistry”.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch