Engagemang för etik gav medalj
Vid förbundsmötet fick Margareta Molin Thorén Gotthard Dahlén-medaljen. Gotthard Dahlén var med och bildade Sveriges Tandläkarförbund 1908, och hann sedan med att vara ordförande, förste ombudsman, förbundssekreterare och redaktör för Tandläkartidningen. Foto: Anna Norberg

Engagemang för etik gav medalj

Pristagare 22 dec 2017
Dela artikeln
Professor Margareta Molin Thorén fick under förbundsmötet Gotthard Dahlén-medaljen för sitt engagemang för etiska frågor.

Hur känns det?

– Jätteroligt. Jag blev förvånad, men otroligt glad. Det här är ett erkännande av att etiska frågor är viktiga och att Tand­läkarförbundet tycker att detta är något man vill premiera. Ibland hamnar de i bakvattnet på grund av alla andra viktiga frågor, men etik är a och o för att få en riktigt bra vård.

Hur arbetar du med etiska frågor i ditt dagliga arbete?

– Jag undervisar i etik under termin 3, 5 och 7 i Umeå. Jag är också vetenskaplig sekreterare i etikprövningsnämnden vid Umeå universitet. Etikprövning för forskning som avser människor är ett spännande ämne och det finns en mörk historia som har gjort att vi är där vi är.

Berätta om arbetet i etik­kommittén.

– Jag kom med i slutet av 90-talet, var ledamot till och med 2005 och ordförande 2013–2015. Det har varit roligt och stimulerande och jag har lärt mig mycket. Vi har bland annat tagit fram etiska riktlinjer, ordnat etiktema på riksstämman, arrangerat ungefär 15 etikdagar kring olika frågor och delat ut ett etikpris.

Var kommer ditt engagemang för etik ifrån?

– Jag har alltid tyckt om att fundera kring filosofiska frågor. Jag älskar mitt yrke som lärare, forskare och behandlande tandläkare, och är framför allt intresserad av mötet mellan människor.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch