Erfarna tandläkare får lätt jobb
Tillgången och efterfrågan väntas öka ungefär lika mycket fram till år 2035, men på kortare sikt ersätts erfarna tandläkare med nyexaminerade. Foto: Colourbox

Erfarna tandläkare får lätt jobb

Ny rapport 28 feb 2018
Dela artikeln
Bristen på utbildade tandläkare med yrkeserfarenhet var stor 2017, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport om det nationella planeringsstödet 2018.

Nästan alla tillfrågade arbetsgivare uppger att de har brist på erfarna tandläkare. Knappt 70 procent upplever också en brist på nyutbildade tandläkare, enligt rapporten ”Bedömning av tillgång och efterfrågan på personal i hälso- och sjukvård och tandvård – Nationella planeringsstödet 2018”, som publicerades i dag.

Tandläkarbristen har ökat sedan 2014. Trots att antalet tandläkare som utbildas också har ökat under senare år, väntas bristen på erfarna tandläkare bli värre eftersom en stor andel av landets yrkesverksamma tandläkare är på väg i pension.

Enligt en långsiktig prognos kommer tillgången och efterfrågan att öka ungefär lika mycket fram till år 2035, men på kortare sikt ersätts alltså erfarna tandläkare med nyexaminerade.

Enligt NPS-rapporten har tandläkare lätt att få jobb i nästan hela landet. Det finns undantag – i vissa kommuner i Örebro län och Södermanlands län är det balans på arbetsmarknaden. Och i Västmanland, Halland och på Gotland råder det liten konkurrens istället för mycket liten konkurrens om tandläkarjobben.

NPS-rapporten bekräftar bilden som beskrevs i Arbetsförmedlingens aktuella rapport ”Var finns jobben?

Läs NPS-rapporten på Socialstyrelsens webbplats. 

Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch