Estetiska behandlingar in i tandvårdslagen

3 jul 2013
Dela artikeln
Tandvårdslagen bör utökas till att omfatta även estetiska behandlingar. Det föreslår Socialstyrelsen i en skrivelse till regeringen.

Den föreslagna utökningen av tandvårdslagen skulle bland annat innebära att även den som genomgår en estetisk behandling som idag inte omfattas av lagen får möjlighet att anmäla brister i tandvården, till exempel till Inspektionen för vård och omsorg.
– Med vårt förslag kommer fler att bli patienter i lagens mening, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen anser däremot inte att det behövs något särskilt tillstånd för legitimerad tandvårdspersonal att utföra estetiska behandlingar eftersom både utbildningarna och arbetet i stor utsträckning handlar om estetiskt godtagbart resultat.

De regleringar av kompetenskrav som redan finns inom tandvården anses också räcka för att säkra patientsäkerheten. Därmed går Socialstyrelsen emot sin egen utredares förslag.

Socialstyrelsen anser däremot att det finns estetiska behandlingar, till exempel behandling med botox och fillers, som inte ingår i tandläkarens kompetens och kan behöva särregleras på ett mer allmänt plan.

Här kan du läsa hela Socialstyrelsens förslag.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch