Etisk plattform ska ge säkrare vård

23 sep 2013
Dela artikeln
Allmänhetens förtroende för vård och omsorg måste stärkas. Det skriver en rad representanter för offentlig och privat vård i en debattartikel i DN. En etisk plattform ska bli avstampen i detta arbete.

Den etiska plattformen ska ge allmänheten större insyn i vården och dessutom borga för hög kvalitet. ”Vi, arbetsgivare och fackföreningar, har alla intresse av att förtroendet för vården och omsorgen återskapas”, skriver undertecknarna av artikeln, bland andra Kenth Nilsson, ordförande för Tjänstetandläkarna.

Den etiska plattformen ska omfatta både dem som beställer vård och omsorg – kommuner och landsting – och de som utför insatserna, alltså alla offentliga, privata och idéburna utförare.

Plattformen innehåller bland annat krav på att utförare medverkar i nationell och lokal kvalitetsuppföljning, att varje utförares ekonomiska ställning redovisas öppet, och att de som är anslutna till plattformen redovisar de tecknade kollektivavtalen, exempelvis att de anställda har möjlighet att rapportera avvikelser och missförhållanden.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch