EU öppnar upp för utbildade i tandvård
Illustration: Colourbox

EU öppnar upp för utbildade i tandvård

EU 9 jun 2021
Dela artikeln
Efter ett beslut i EU-domstolen öppnar nu EU upp möjligheten för tandvårdsutbildade från andra EU-länder att utföra vissa tandläkaruppgifter, så kallad partial access.

Beslutet innebär inte att övrig tandvårdspersonal får verka som tandläkare, eller någon form av minitandläkare, då det är ett reglerat yrke i alla EU-länder. Däremot ger det till exempel svenskutbildade tandhygienister möjlighet att arbeta i ett annat EU-land där tandhygienistyrket inte är reglerat.

Det är varje lands myndighet som ger individuellt tillstånd efter bedömning från fall till fall. Ett land kan neka tillstånd om det bedöms vara fara för patientsäkerheten eller folkhälsan.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch