Examensarbete belönas
Louise Westerlund och Anna Simonsson får ett pris på 25 000 kronor för sin masteruppsats.

Examensarbete belönas

Stipendium 28 sep 2017
Dela artikeln
Louise Westerlund och Anna Simonsson belönas för sitt examensarbete som lades fram vid tandvårdshögskolan i Malmö. Masteruppsatsen har lett till ett stipendium på 25 000 kronor.

– Vi blev mycket glada, men även förvånade över detta stipendium. Vi visste inte om att det fanns. Dessutom tog vi examen för ett år sedan, berättar Louise Westerlund.

Stipendiet delas ut den 20 oktober i samband med Malmö högskolas årshögtid.

– Vi har inte bestämt än vad vi ska använda pengarna till. Vi är båda hästtjejer, så hästarna får väl en del av summan, men kanske blir det en resa också, säger hon.

Systematisk litteraturöversikt
Louise Westerlund och Anna Simonsson gjorde en systematisk litteraturöversikt för att ta reda på vilka preventiva metoder som analyserats avseende kostnad och effekt. De undersökte också vilka typer av ekonomiska utvärderingar som gjordes.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) tittade systematiskt på kostnadseffektivitet i sina tandvårdsrapporter för ett antal år sedan och drog samma slutsats.

Studenterna konstaterar att det har gjorts många studier sedan SBU-rapporterna skrevs. Trots det går det fortfarande inte att säga vilka preventiva metoder inom tandvården som är mest kostnadseffektiva.

– Det behövs fler välgjorda studier. Om vi vet vilka preventiva metoder vi ska lägga våra resurser på gynnar det både samhället, vårdpersonalen och individen, säger Louise Westerlund.

Uppsatsen heter ”Economic evaluation of preventive methods used in dentistry – a systematic review”.

Louise Westerlund jobbar i dag som tandläkare på folktandvården i Ängelholm och Anna Simonsson på folktandvården i Värnamo.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch