Få borstar hundarnas tänder
Många hundar har plack och gingivit, men denna har också tandfraktur. Foto: Peter Rutherhagen

Få borstar hundarnas tänder

Djurens tänder 4 jun 2021
Dela artikeln
Väldigt få hundägare borstar tänderna på hunden varje dag och bara hälften gör det någon gång ibland. Det visar en doktorsavhandling som veterinären Karolina Enlund har skrivit.

Avhandlingen kartlägger svensk hundtandvård och bygger på en stor enkätstudie riktad till hundägare, veterinärer och djursjukskötare. Nästan 70 000 personer har svarat på enkäterna.

Minst 80 procent av alla hundar över tre år har parodontal sjukdom, enligt Karolina Enlund, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Små hundraser har en ökad risk att drabbas av parodontit.

Hälften borstar någon gång
Bästa sättet att förebygga parodontit är daglig tandborstning, men bara fyra procent av hundägarna uppger att de borstar tänderna på sin hund varje dag. Ungefär hälften gör det någon gång ibland.

Avhandlingen visar också att 25 procent av ägarna har svårt att undersöka hundens tänder. Allra svårast upplever ägarna till raserna mops (71 procent), chihuahua (52 procent) och yorkshireterrier (50 procent) att det är. Den vanligaste orsaken är att hunden inte vill samarbeta.

”Borsta oftare”
Karolina Enlund rekommenderar bättre förebyggande hemtandvård för hundar samt regelbundna tandundersökningar.

Vid behov rekommenderar hon rengöring under narkos på djurklinik, men bara 13 procent av hundarna har någon gång sövts hos veterinär för tandrengöring.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch