Få diabetesmottagningar hänvisar till tandvården
Förebyggande tandvård är särskilt viktigt för personer med diabetes. Foto: Colourbox

Få diabetesmottagningar hänvisar till tandvården

Enkätundersökning 1 apr 2016
Dela artikeln
Trots att förebyggande åtgärder mot karies och parodontit är mycket viktigt i behandlingen av diabetespatienter hänvisar få diabetesmottagningar sina patienter till tandvården.

Enligt de nationella riktlinjerna för diabetesvård från 2015 kan förebyggande åtgärder mot karies och parodontit vara lika effektivt för att sänka blodsockernivåerna hos en diabetespatient som läkemedel. Förebyggande tandvård bedöms därför som mycket viktigt för diabetespatienter och har en hög prioritet som behandling.

Trots det har bara 9 av 93 diabetesmottagningar som rutin att rekommendera sina patienter att besöka tandvården. Det visar en enkätundersökning som Socialstyrelsen har gjort.

Personer med diabetes besöker tandvården mer sällan än andra och de har oftare karies. För personer med svårinställd diabetes finns det extra tandvårdsbidrag att söka men enligt Socialstyrelsen nyttjas det sannolikt inte av alla som har rätt till det.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch