Fast tandställning bäst och billigast

28 jun 2011
Dela artikeln

Samhället kan spara miljontals kronor varje år om fler barn behandlas med fast tandställning. Det visar en avhandling gjord av Sofia Petrén, tandläkare och specialist i tandreglering vid avdelningen för ortodonti vid Malmö högskola.

Det beräknas att minst tio procent av alla åtta- och nioåringar i Sverige har korsbett. Sofia Petrén har i randomiserade studier undersökt fyra olika behandlingsmetoder:

  • fast tandställning (Quad Helix)
  • avtagbar tandställning (expansionsplåt)
  • komposituppbyggnad på underkäkens kindtänder
  • avvaktan i förhoppningatt problemet ska rätta till sig självt.

Totalt ingick 70 barn i de fyra grupperna.

Resultatet visar att varken komposituppbyggnad eller avvaktan har någon effekt på korsbett. De två andra behandlingarna är effektiva, både på kort och lång sikt, men den fasta tandställningen hade överlägset bäst resultat.

Den fasta tandställningen är också billigast. Sofia Petrén har jämfört kostnaderna, både de direkta och indirekta, och funnit att samhället skulle spara 32 miljoner kronor årligen om alla barn med enkelsidigt korsbett behandlades med fast tandställning.

CLF

Källa: Malmö högskola

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch