Felaktiga råd kan vara farliga

Riksstämman 2016 17 nov 2016
Dela artikeln
Råd inom vården kan motverka hälsa. Problemet bör få större uppmärksamhet, anser Agnes Wold, professor i bakteriologi vid Göteborgs universitet.

”Sanningar och myter om tand- och sjukvård” är namnet på ett symposium som hölls i dag på årets odontologiska riksstämma.

Att det behövs vetenskapliga bevis innan nya läkemedel lanseras anses vara självklart, men det samma borde gälla även ”goda råd” som ges av myndigheter och inom vården, menar hon.

Sanningar förändras

Sanningar är dynamiska. De varierar över tid och i olika grupper. Agnes Wold ger exempel på råd som har framförts som sanningar och som har varit farliga för patienter.
Rådet att lägga spädbarn på magen för att sova innebar att många barn dog i plötsligt spädbarns död under ett antal år, enligt Agnes Wold.

Folkhälsoinstitutet har tidigare gått ut med råd om allergi som är direkt felaktiga, till exempel att spädbarn bör helammas så länge som möjligt och att de ska undvika husdjur, berättar hon.

Det är viktigt att få bort gamla felaktiga råd och behandlingar, anser Agnes Wold.

Myter om karies

Symposiet har också berört myter om hygien, socker, kost och fluor – och myten om en kariessjukdom för alla.

Gener, bakterier och livsstil medför olika typer av kariessjukdomar. Den bästa behandlingen är en som skräddarsys.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch