Finska bebisar får socker tidigt
Närmare hälften av de finska barnen under sex månaders ålder har redan fått smaka på dryck med tillsatt socker som juice, läsk eller varm choklad, visar studie. Foto: Colourbox

Finska bebisar får socker tidigt

Forskning 5 dec 2017
Dela artikeln
Hälften av de finska mammorna ger sina barn socker före sex månaders ålder, medan den andra hälften undviker det, visar ny studie.

Närmare hälften av finska barn under sex månaders ålder hade redan fått smaka på dryck med tillsatt socker som juice, läsk eller varm choklad. Knappt hälften av dem fick dessutom sötad dryck oftare än en gång per vecka.

Det visar en finsk undersökning av 179 mammor och deras barn vid två finska barnavårdscentraler. Konsumtionen ökade sedan alltmer i takt med att barnen blev äldre och i den äldsta gruppen (19 till 24 månader) hade alla barn smakat sötad dryck. Vid 16 månaders ålder hade dessutom, i princip, alla barn fått smaka på godis.

Men samtidigt uppgav cirka hälften av mammorna att de medvetet undvikit att ge sitt barn några sötade produkter upp till 12 månaders ålder.

Att så många som hälften av mammorna låter barnen smaka på söta drycker så tidigt i livet är ett problem, menar forskarna, eftersom barn som tidigt får smak för sött behåller sitt sötsug senare i livet och har en högre risk att drabbas av både fetma och karies.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch