Fler får ansvar för krisberedskapen

Beredskap 18 feb 2020
Dela artikeln
Regeringen har gett Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten ett tydligare beredskapsansvar. De blir därmed beredskapsansvariga myndigheter.

Förordningsändringen innebär att de båda myndigheterna kommer att få ett särskilt ansvar för krisberedskapen så att befolkningen skyddas och viktiga samhällsfunktioner fungerar. Därmed blir de bevakningsansvariga myndigheter och får ett större ansvar och nya uppgifter i beredskapsplaneringen och vid höjd beredskap.

– Regeringen vill stärka beredskapen i samhället, inklusive hälso- och sjukvården och på läkemedelsområdet. Nu tar vi ytterligare ett steg genom att göra Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten till bevakningsansvariga myndigheter, sa socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande från henne och inrikesminister Mikael Damberg och den 30 januari.

Leveransproblem

Genom beslutet läggs E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket till i listan på vilka myndigheter som har ett särskilt ansvar för beredskapen enligt krisberedskapsförordningen (2015:1052).

Den senaste tiden har vissa händelser aktualiserat frågan om särskilt beredskapsansvar på läkemedelsområdet. I oktober 2019 uppstod till exempel problem med hälso- och sjukvårdens materialförsörjning i fem regioner i samband med att en ny leverantör tog över ansvaret för leveranser av förbrukningsmaterial. Det ledde till att planerade operationer ställdes in och att flera av de berörda regionerna gick in i stabsläge. Även tandvårdskliniker i vissa regioner berördes av leveransproblemen.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch