Fler går med i SkaPa

Även privata 20 nov 2015
Dela artikeln
Kvalitetsregistret för karies och parodontit, SKaPa, växer. Bland de sista offentliga aktörerna väntas Gotland och Halland gå med inom kort. Bland privata deltar Praktikertjänst, och diskussioner förs med Smile/Colosseum och några mindre aktörer.

SKaPa:s årsredovisning innehåller en mycket stor mängd information som samlats in i registret, samt slutsatser.

Några resultat: Bland folktandvårderna i landet finns en stor variation när det gäller ålder för första undersökningen hos legitimerad personal för barn. Värmland kallar tidigast, vid 17 månader, medan Jämtland väntar tills barnen är 49 månader.

Skillnaderna är också stora mellan folktandvårdsorganisationerna när det gäller stegvis excavering. Det finns inget i kariesförekomsten som kan förklara skillnaderna. Folktandvården i Blekinge, där andelen excaveringar är lägst, gör tolkningen att patienterna kallas i rätt tid och är rätt riskgrupperade. I Värmland, som toppar listan, fick stegvis excavering en renässans efter implementeringen av de nationella riktlinjerna och ses som en vedertagen metod vid djupa kariesangrepp.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch