Fler tandhygienister anställs av kommuner
Tandhygienisten Anita Petersson anställdes i Mariestads kommun för att utbilda vård- och omsorgspersonal i munvård och munhälsa.

Fler tandhygienister anställs av kommuner

Äldretandvård 26 apr 2017
Dela artikeln
Folktandvården Västra Götaland satsar 2,8 miljoner om året på tandhygienister som ska anställas på deltid av kommuner. Projektet pågår 2018 till 2020.

Det beslutade tandvårdsstyrelsen i dag, den 26 april.

Att allt fler blir äldre och har kvar sina tänder längre ställer högre krav på vård och omsorg. Hittills har många äldre som är sköra inte fått förebyggande åtgärder i tid.

Projektet ”Tandhygienist anställd i kommun” startades i Mariestad hösten 2013 efter ett initiativ från Centrum för äldretandvård.

Anita Petersson är tandhygienist. Hon anställdes i Mariestads kommun i tre år och har utbildat vård- och omsorgspersonal i munvård och munhälsa. Hon har även samarbetat med biståndsbedömare och varit rådgivande i tandhälsofrågor för äldre.

En systematisk och vetenskaplig utvärdering av projektet pågår. Slutrapporten från projektet presenteras strax före sommaren.

Nästa år utökas projektet. Tandvårdsledningen hoppas att minst en kommun i varje område för närvårdssamverkan i Västra Götaland omfattas av försöksverksamheten senast 2018. Målet är att ge bättre hälsa och levnadsvillkor för äldre i Västra Götaland.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch