Flest klagar på allmäntandvården

Rapporter 13 okt 2015
Dela artikeln
Den allmänna tandvården får flest klagomål från enskilda och anmäls mest av vårdgivare.

Det visar två rapporter från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Hittills i år har myndigheten fått in 1540 lex Maria-anmälningar och 4 189 klagomål totalt på hälso- och sjukvården. Ungefär 5 procent av klagomålen och 3 procent av lex Mariorna gäller tandvården.

Den allmänna tandvården får överlägset flest anmälningar och klagomål. Från maj till och med augusti rörde alla lex Maria-anmälningar allmän tandvård och bara 15 procent av klagomålen gällde specialisttandvården.

Patienter klagar i de flesta fall på något som rör vård och behandling medan vårdgivare oftast anmäler brister i diagnosticering.

Rapporterna från IVO är de första som släpps tertialvis. IVO har beslutat att redovisa sina iakttagelser från tillsynen var fjärde månad för att bättre kunna följa utvecklingen.

– I slutändan hoppas vi också att det ger verksamheterna som vi tillsynar ett stöd till deras eget förbättringsarbete, säger Anna Hultin, enhetschef analysenheten i ett pressmeddelande.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Anonym 14 oktober 2015:

    Angående artikeln om anmälningar i tandvården står att det är flest anmälningar i allmäntandvården och endast 15% i specialisttandvården. MEN hur stor andel utgör specialisttandvården av hela tandvården? Det kanske egentligen är många anmälningar där relativt sett? Hur blir relationen procentuellt i allmäntandvården? Och har anmälningarna ökat för att tandläkarna själva anmäler när det händer misstag i tandvården?

    • Kommentar från Linda Persson 16 oktober 2015:

      Hej! I rapporterna från IVO finns inte alla siffror som du frågar efter med. Men statistiken väcker absolut många följdfrågor som vi förhoppningsvis kan följa upp i en fördjupande artikel. Hälsningar Linda, webbredaktör

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch