Flytten till Sälen gav friare liv
Maja Lillsund är den enda privattandläkaren under 70 år som jobbar i Malung-Sälen kommun. Foto: Felicia Ahlbin

Flytten till Sälen gav friare liv

Karriär 15 mar 2017
Dela artikeln
Maja Lillsund är uppvuxen på en mindre ort och längtade tillbaka till det fria livet. I dag är hon privattandläkare i Dalarna och är jättenöjd att hon vågade ta steget dit.

Maja Lillsund kom till Sälen med sin man när de var föräldralediga. De trivdes och bestämde sig för att bli kvar.

Maja Lillsund hittade en praktik till salu i Malung. Nu driver hon den som ett aktiebolag. Det tar runt 45 minuter att köra till jobbet från Sälen, men det är kortare resväg än hon hade tidigare.

Nu bygger Maja Lillsund en ny praktik i Sälen, några hundra meter från backarna i Lindvallen. Den öppnas senare i år. Praktiken i Malung blir kvar.

– Jag har inte ångrat flytten en enda dag. Vi har en helt annan livskvalitet nu, och mår mycket bättre här, säger hon.

Läs mer om Maja Lillsunds nya liv i Tandläkartidningen nummer 4 2017, ute runt 16 mars.

Läs fler tips om att starta eget här.

 

Tips till dig som vill startar eget i glesbygden

1 Renovera senare. Börja lugnt och småskaligt. Allt måste inte vara nytt och fräscht från början. Att helrenovera från starten innebär ett stort ekonomiskt tapp som skapar ångest.

2 Jobba parallellt. Arbeta ihop med den som man tar över efter. Det är bra att känna till vilka rutiner som finns, vad patienterna är van vid och om de har fått tandvård som överensstämmer med din egen uppfattning om vad god vård är.

3 Fundera över vad som är viktigt. I storstaden värderas praktiker efter antalet patienter. I glesbygden är det ofta så många patienter att andra värden kan väga tyngre. Hur ser praktiken ut? Hur är personalen? Vill de stanna kvar? Finns det brist på utbildad personal på orten?

4 Digitalisera. Med långa avstånd ökar nyttan av olika tekniska lösningar. Använd skanner när det går, skicka så mycket som möjligt via telefon, mejl och C-takt, råder Maja Lillsund.

Läs fler tips om att starta eget här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch