Folktandvård får betala skadestånd för avtalsbrott

Fackligt 19 jan 2015
Dela artikeln
Att strunta i förbudet mot provanställningar kan bli dyrt; nu tvingas Folktandvården i Stockholms län AB betala 100 000 kronor i skadestånd till Tjänstetandläkarna.

Under lång tid har Tjänstetandläkarna försökt få folktandvårdsbolaget att följa reglerna i kollektivavtalet när det gäller provanställning, men utan att ha lyckats. I flera fall har bolaget tillämpat provanställning trots att detta endast kan göras i mycket speciella fall.

– De har tyckt att de kunnat provanställa, trots att vi påpekat att det strider mot kollektivavtalet, förklarar Mats Olson, ombudsman på TT.

I kollektivavtalet står det att provanställning kan tillämpas under sex månader, men då endast undantagsvis, exempelvis om det finns stora tveksamheter kring referenserna eller att de saknas, att betygen från utbildningen är på gränsen till underkända eller om arbetet kräver samarbetsförmåga utöver det vanliga.

Pacta, arbetsgivarorganisationen för landstingsägda bolag, rekommenderade folktandvårdsbolaget att betala 100 000 kronor i skadestånd till Tjänstetandläkarna, vilket bolaget gjort.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch